От утре може да започне изграждането на новата многофункционална спортна зала в столицата, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Договорът с фирмата-изпълнител Главболгарстрой вече е подписан след няколко дневни преговори и правителството се е споразумяло изграждането на залата да струва 90 млн. лв.

Реалната стойност на проекта е 109 млн. с ДДС, но фирмата-изпълнител е решила да сведе печалбата си до минимум с цел да запази работните места. Намаляването на цената няма да е за сметка на качеството и параметрите на залата, допълни премиерът.

Министърът на спорта Свилен Нейков отбеляза, че състоянието на спорта в България изисква изграждането на тази зала. Строежът и оборудването й ще бъдат съгласувани с всички спортни федерации в страната.

Борисов отбеляза, че реалните антикризисни мерки, които новото правителство предприема, за да осигурява работни места на хората и да защитава родното производство.

Няма да има авансово плащане към фирмата-изпълнител, тъй като държавата не разполага с необходимите средства.

Първото плащане ще бъде през април 2010 г. с пари от бюджета на идната година.

На 7 септември ще бъде открита новата отсечка на метрото и четирите хиляди работници, които в момента са на обекта ще бъдат пренасочени към новото спортното съоръжение.

Източник: БГНЕС