В Софийска градска прокуратура в момента се водят две досъдебни производства за три обществени поръчки, конкурсите, за които са проведени от ръководството на 40-тото Народното събрание, заяви председателят на парламента Цецка Цачева.

Проверяват се някои от водещите служители в парламентарната администрация по нареждане на Цачева. Предстои проверка и на покупката на асансьори в сградата на Народното събрание на "Ал. Батенберг". Прокуратурата ще назначи експертиза, която да установи дали реалната стойност на двата асансьора, за които е приключила обществената поръчка през миналата година струват около 90 000 лв. общо. В действително са платени близо 300 000 лв.

Ще бъде назначена и експертиза, която да покаже каква е реалната оценка на ремонтите на ведомствените жилища на парламента. 666 667 лв. без ДДС или 800 000 лв. с ДДС струват ремонтните дейности на жилищата на депутатите. Обществената поръчка за ремонта на жилищата все пак ще бъде проведена, увери Цачева, въпреки, че самата тя уточни, че това не е дейност, за която се изисква стартирането на процедура по Закона за обществените поръчки. Бившият главен секретар на парламента Аврамов ще трябва да отговаря и защо е настанявал депутатите в хотел "Родина".

Жилищните проблеми на депутатите са и не достатъчната аргументация за действията на Аврамов са причината за липсата на доверие към него от страна на Цачева и за последвалата му оставка.

Работна група от депутати на ГЕРБ е извършила проверка на гаража на Народното събрание, при която е установено, че за командировъчни разходи до 1 юли са изразходвани 334 000 лв. При предвидени общо 40 000 лв за цялата календарна година.

Някои от шофьорите, са работили над 600 часа извънредно за една година, а някои от автомобилите, закупени в края на 2006 г. са вече на над 300 000 км.

Източник: БГНЕС