Хотелиерските услуги в австрийската столица Виена са отбелязали спад от 20.1% на оборота си през първата половина на годината заради икономическата криза, показват неокончателните данни на бюрото по туризма на Виена, предаде АФП.

Между януари и юли чистият оборот на виенските хотелиерски услуги е намалял до 187.7 милиона евро или с 20.1% спрямо същия период на миналата година. Освен луксозните хотели, всички категории са отбелязали лоши резултати през юли общо с 960 000 нощувки, спад с 4.6% спрямо същия месец на предишната година. От началото на годината спадът е достигнал 6.6%. Въпреки това капацитетът на хотелите във Виена се е увеличил с 2.9% през последните 12 месеца с 1400 легла повече.

Средният процент на заетост на хотелските стаи е едва 71% спрямо 76% през юли 2008 г. Австрийските, швейцарските и френските туристи остават най-многобройни, сочат данните на бюрото по туризма, което отбелязва повишение с 18.4% на американските туристи в австрийската столица. Броят на посетителите от Германия, Италия, Великобритания, Русия и Румъния обаче е намалял.

Източник: БГНЕС