Новото българско правителство намали разходите и видя рейтингът си да се покачва, което направи бившият икономист на световната банка Симеон Дянков, оглавяващ финансовото министерство, политическа звезда, предаде Wallstreet Journal.

Правителството, ръководено от премиера Бойко Борисов, спечели парламентарните избори през юли с обещанието си да облекчи рецесията и да намали нивото на корупцията, която накара ЕС да замрази 1.56 млн. долара помощи. Тази липса на фондове утежни икономическите проблеми за най-новата и най-бедна членка на Европейския съюз, в която бумът в областта на недвижимите имоти и стоманената индустрия, подхранван от чужд капитал, беше заменен от затворени заводи, което увеличи бюджетния дефицит.

Министър Дянков замрази правителствените заплати и пенсии, остави в резерв скъпи държавни инвестиционни проекти и намали правителствените разходи с около 15%. Резултатът беше намаляване на българския бюджетен дефицит между юли и август, до ниво от 76.5 млн. долара. С тези мерки правителството заслужи похвали от западните икономисти и получи най-високите рейтинги на обществена подкрепа, виждани в страната от падането на комунизма преди 2 десетилетия. Неотдавнашни проучвания на Gallup показаха 64% одобрение за правителството.

"Кризата даде на новото правителство единствен по рода си мандат - всяко непопулярно решение може да бъде обяснено, а обществото вероятно ще подкрепи политиката", заяви Иво Прокопиев, председател на индустриалната група Конфедерацията на българските работодатели и индустриалци. За много гласоподаватели, министър Дянков е свързан с тези решения и тяхното изпълнение.

Досега българската икономика избягва двуцифреното свиване, наблюдавано в Литва, Латвия и Естония, но безработицата нараства и предвижданията са за рязък скок през тази година. В същото време, привлекателността на страната като притежаваща евтина работна ръка отслабва, което може да затрудни възможността за ръководено от износа възстановяване.

"Все още трябва да извършим значителна работа по намаляване на разходите", казва министър Дянков. "Но съм сигурен, че ще имаме балансиран бюджет тази година".

Българската икономика ще стигне дъното до края на тази година, смята той, ако глобалното търсене нарасне. Очаква се свиване с 4.8% през второто тримесечие, след нарастването от 7% за същия период на миналата година. Финансовият министър подчерта, че не бърза да поиска финансиране от МВФ, както направиха много от съседите на България. Тази седмица в София се очаква делегация на МВФ, която да оцени икономическата ситуация, припомня изданието.

Първата задача на Дянков на поста беше да спре популистките разходи от предишното социалистическо правителство, които заплашваха да изпратят икономиката на страната "на червено" за пръв път от години. "Само преди няколко месеца България беше проблем... тя беше една от най-проблемните страни в региона, но изглежда се е променила и дава урок на всички", смята Найджъл Рендал, анализатор на пазарите на капиталовите пазари на RCM.

Дянкова заявява, че неговият приоритет е да не позволи на бюджета да падне до нива на дефицита, които биха застрашили обвързването на българския лев към еврото. България страда от много от проблемите, засегнали Унгария и Латвия, особено значителен външен дълг, но се очаква външният дефицит да спадне до 15% от БВП спрямо миналогодишните 25%, като вноса пада по-бързо от износа.

"Ако възстановяването се забави, мисля, че България ще понесе тежък удар", предупреждава Нийл Шиъринг, икономист в лондонската Capital Economics. Дянков от своя страна подчертава, че забележимият позитивен ефект от реформите в съчетание със силната обществена подкрепа ще облекчи предприемането на трудните стъпки, необходими за преодоляването на рецесията.

Източник: БГНЕС