С Генералната дирекция "Земеделие" на ЕС до четвъртък ще се изчистят технически нещата около размразяването на средствата по програма САПАРД, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов пред БНР.

Обявяването на решението е привилегия на Европейската комисия, но нашата готовност е да бъдат размразени напълно средствата по всички мерки, каза министърът и изреди някои от факторите за промяната на европейската позиция.

Министърът на земеделието съобщи още, че е поискал среща в Европейската комисия за проблемите на българските производители на тютюн, която ще се проведе в най-скоро време.

Припомняме, че, както стана ясно вчера след пресконференция на Съвета за управление на средствата от Европейския съюз, общо 109 млн. евро по програма САПАРД трябва да бъдат отблокирани

19 млн. евро вече са били отблокирани, като страната ни може да претендира и за останалите 90.6 млн. евро.

Според Юлиана Николова, при посещение на правителствената ни делегация в Брюксел това ще бъде съобщено официално и ще се очаква ясен отговор за това дали тези средства ще бъдат освободени.

На предстоящото си посещение в Брюксел българската правителствена делегация ще представи конкретни екшън-планове по всички проекти по европейските програми.

Снимка: БГНЕСФото