„Преди около четири месеца предложих параметри на националното съгласие по „газовата" ни политика. По някои от тях има движение напред, по други изразени общи позиции, по трети - трудно преодолими различия.

Междувременно представители на новото правителство направиха много противоречиви изказвания по големите енергийни проекти, както се оказа - без да са се запознали добре с проблемите. Видимо неподготвен беше и премиерът Борисов за разговора с колегата си Владимир Путин", заявява президентът Георги Първанов в своя статия, посветена на енергийните проекти, публикувана днес на сайта на Президентсвтото.

Ситуацията около нас се развива много динамично, заявява президентът- Една непремерена, мудна и неаргументирана българска политика може да доведе до реалната възможност проектите (бел. ред.- „Южен поток" и „Набуко") да заобиколят България".

Вместо да твърди, че с „Южен поток" всичко е наред, премиерът Борисов трябваше да използва срещата с г-н Путин, за да възрази срещу претенциите на „Газпром", смята Първанов.

Препятствия, свързани с трасетата, стоят и пред големия европейски проект „Набуко". България не трябва пасивно да изчаква, трябва да е активният фактор, да е доверителният партньор в тези преговори, защото няма друга европейска страна, която да има толкова активна политика към страните от Черноморието и Каспийския регион.

Необяснимо защо премиерът и екипът му не поставят въпроса за нов дългосрочен договор с "Газпром" за постигане на по-добри и по-гъвкави условия за доставка на газ до 2030 г. , продължава Първанов.

„Не може да не ни смущават обърканите позиции и послания на правителството относно съдбата на проекта АЕЦ „Белене" и за бъдещето на ядрената ни енергетика", заявява той. В изказванията на премиера и министрите прозира желание за замразяване и дори за спиране на проекта (не бяха ли това забранени думи за новия кабинет). Аргументите са в кризата, високата цена на изпълнението на проекта, обвързването с Русия, сигурността.

Кризата не е аргумент срещу, а в полза на строителството на „Белене". В условия на криза е нормално да се пести, но това трябва да става за сметка на многобройните излишни разходи в държавата.

Инвестиции в големите инфраструктурни проекти, включително и в „Белене", могат да бъдат необходимия „локомотив", който да ни изтегли икономически и социално от кризата. Не да чакаме пасивно тя да приключи в Америка и Европа.

Нерешителност лъха от позицията на правителството по петролопровода „Бургас-Александруполис". Този петролопровод е важен, защото осигурява един от най-кратките маршрути за необходимия на Европа нефт; защото е елемент от диверсификацията на транзитните маршрути (както впрочем и петролопроводът „Бургас-Вльора"), заявява Първанов.

След десет дни ние ще направим публично обсъждане на идеите на един голям колектив за изход от кризата. Изборната кампания свърши, време е да се доказват управленски качества и умения. Гневният изборен патос вече не върши работа, заявява Първанов.