След голямата си отпуска се връщаме към обичайния ритъм на живот. Хубавите емоции от почивката отстъпват място на стреса от ранното ставане и работата. Как безболезнено да се върнем към работния ритъм и можем ли да облекчим напрежението?

Цяла година чакаме летния отпуск. Той идва бавно и отминава бързо. След себе си оставя прекрасно настроение, което обаче бързо "угасва" с първия работен ден. Отпадналост, умора, безсъние и раздразнителност са основните симптоми на следотпускарския синдром, обясняват психолози. Има обаче и малки трикове, с които можем да си помогнем.

"Един от хубавите трикове е да си казваме думичката "само". Днес ще направя само това. Като си кажем днес ще свършва тези едно - две неща мотивацията ни е по-висока, а като си кажем „днес трябва да свърша толкова много неща", съвсем нормално и мотивацията ни пада", обясни психологът Ирина Драголова.

Отчаянието и подтиснатото настроение не обхващат всички. За някои хора връщането на работа е хубаво нещо, тъй като работната атмосфера е основният им източник на приятни емоции.

Тръгнете на работа от сряда или четвъртък. Това е изпитан трик да не се стресирате и потискате от дългата и натоварена работна седмица. Избягвайте и късното връщане от ваканцията вечерта преди започването на работа.

Психолозите съветват първия ден след отпуска да не отиваме на работа подтиснати. Усмихнете се и влезте в офиса с позитивна нагласа.

Не се натоварвайте с всичките си ангажименти още от първия ден. Започнете с по-лесните задачи и постепенно засилете темпото.

"Всичко от нас зависи. Аз препоръчвам човек да си избере няколко дни от календара и да си каже; през ноември ето тези дни почивам, през декември тези три дни и когато имаме тези маркери в бъдещето за позитивни емоции много по-лесно вървим през дните си", съветва още Ирина Драголова.

И се замислете, че краят на летния отпуск е естественият кръговрат на живота. А и нали трябва да работим, за да може да си позволяваме всеки път все по-хубави ваканции.

Източник: бТВ