България отново настоя срокът на програма ИСПА да бъде удължен с 1 до 2 години. Програмата изтича в края на 2010-та година. Искането е било отправено в Брюксел по време на среща на трима български министри с комисаря по регионално развитие Павел Самецки. Според министър Росен Плевнелиев обаче това удължаване няма да бъде възможно, ако България не се научи правилно да управлява европейските фондове.

След като веднъж над 100 млн. евро по програма ИСПА бяха замразени и после отново пуснати, сега България иска повече време за усвояване на тези и други средства от програмата. Тя изтича в края на следващата година, правителството иска срок до края на 2011, а дори и 2012-та година. Аргументът на България е, че други страни като Полша например, вече са получавали отсрочки за ИСПА. Проблемът обаче е, новата администрация да не повтаря старите грешки.

По-късно министърът на икономиката Трайчо Трайков каза, че до месец очаква решение на Съвета на ЕС дали да бъдат отпуснати допълнително 300 млн. евро за последиците от затваряне на реактори 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй".

За парите настояваше бившият премиер Сергей Станишев, а през юни искането му беше подкрепено и от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Източник: БНТ