Повечето от мерките и намеренията на правителството срещат подкрепата на голяма част от българите, включително и на симпатизанти на опозицията, показват данни от национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 2 и 6 септември сред 816 души.

Общо 96 процента одобряват предложението на правителството да осигури добавки към пенсиите на най-възрастните хора. От анкетираните 90 процента подкрепят и намерението на правителството да ревизира всички сделки, сключени през последната година от мандата на предишния кабинет.

Широко одобрение получават идеите за намаляване на разходите за започване на бизнес - като например намаляването на необходимия капитал при регистрация на ООД (79 процента), поетапното намаляване на осигурителната тежест (75 процента) и съкращаването на срока за връщане на ДДС на бизнеса (65 процента).

Допълнителна обществена тежест на идеите дава и фактът, че позитивно настроени са преди всичко хората от елитните обществени прослойки, които най-добре разбират техния смисъл - гражданите в активна трудова възраст, заможните, висшистите и живеещите в столицата, коментират от НЦИОМ.

Според данните повече от половината анкетираните все още нямат достатъчно впечатления и мнение за работата на министерските екипи. Трябва да минат поне още месец-два, за да може да има информирано обществено мнение, както и по-реалистични оценки за усилията на министерствата и на техните титуляри, тогава ще могат да се регистрират и стартовите рейтинги на новия управленски екип, отбелязват от НЦИОМ.

Източник: БНР