Перфекционистите и работохолиците по-често страдат от стрес след отпуска и по-трудно се адаптират към работната среда след почивка, показват проучвания. Отпадналост, умора, безсъние, депресия, раздразнителност, по-трудна концентрация и загуба на апетит са основните симптоми на синдрома, обясняват психолози.

Дори да си живее добре, все някой ден работохоликът излиза в отпуска. Страшното обаче идва след като почивката приключи и той поиска пак да бъде перфектен на работното място още от първия ден. Според психолозите хората от този тип мислят за работа, когато излизат в отпуска и обратното. По този начин те не си почиват пълноценно, а стресът в крайна сметка води до нова умора и личностно неудовлетворение.

Перфекционистите на работното място често се опитват да избягат от проблеми, които имат в личен план. Така след няколко дни без работа им се струва, че целият свят се изсипва върху тях.

Колкото и да сте пристрастени към работата си, психолозите съветват да си дадете поне 2-3 дни, за да влезете в час.

Александра Димитрова - психолог, обяснява: "Да не изискваме много от себе си, дори човек може да промени малко интериора на бюрото си или на мястото, където се намира, да си сложи едно цвете, да планира съботите и неделите си - къде може да излезе извън София или ако ще в София на зелено."

А ако следваканционният синдром продължи повече седмица, единственото ви оправдание си остава мързелът.

Източник: БНТ