Франция планира да включи щастието и благосъстоянието в измерването на икономическия си напредък, заяви днес президентът Никола Саркози, цитиран от Франс прес. Той призова и останалите страни да се присъединят към "революцията" в начина, по който се проследява растежът след глобалната икономическа криза.

Франция ще приспособи статистическия си инструментариум според препоръките на двама Нобелови лауреати, на които преди 18 месеца Саркози възложи да изследват нови начини за измерване на социалния напредък.

Двамата специалисти са Джоузеф Стиглиц, носител на Нобелова награда за икономика за 2001 година, и индиецът Амартя Сен, на когото бе присъден същия приз за 1998 година за работата му, свързана с развиващите се държави.

Франция, чиjто растеж изостава през последните десетилетия според стандартните показатели, също така ще се опита да убеди и други правителства да променят икономическото си измерване, отбеляза Саркози в реч, с която отбеляза първата годишнина от фалита наLehman Brothers.

Преследването на икономически растеж, който се отразява в показателя брутен вътрешен продукт (БВП), може само да "влоши" положението на населението. Това заяви днес Джоузеф Стиглиц в Сорбонския университет при представянето на изготвения доклад.

Стиглиц подчерта, че "преследването на растежа на БВП е път, придвижването по който световната икономика може да не издържи". Икономистът допълни, че ако статистическите данни са необективни и не отговарят на действителното положение на нещата, възниква "опасност".

"Ако използвате неправилни методи за изчисление, то вие започвате борба за достигане на високо равнище на погрешен показател", отбеляза Стиглиц.

Сред новите методи, които комисията, ръководена от Стиглиц предлага, са "благосъстоянието" на населението и показателят за състоянието на околната среда.

Същевременно той бе длъжен да признае, че докладът се явява "само първата стъпка" по пътя към въвеждането на нови статистически методи и показатели. "Все още сме далеч от поставената цел", допълни Стиглиц.

Източник: БТА