Очаква се днес министерският съвет да приеме стабилизационна програма на кабинета „Борисов". Вчера, по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество правителство, работодатели и синдикати се споразумяха за въвеждане на 32 антикризисни мерки. Проектът на програмата е изготвен от специално създадената работна група към съвета на социалните партньори.

Кризисният план на правителството предвижда ускорено възстановяване на данък добавена стойност и съкращаване на държавната администрация. Изпълнението трябва да започне от този месец.

Бизнесът и профсъюзите предлагат към Агенцията по заетостта да се създаде единна национална информационна система за търсене и предлагане на работа. Там ще се публикуват данни за свободните работни места и информация за образованието и стажа на безработните.

От правителството смятат, че така фирмите ще могат по-лесно да намират необходимите кадри. Друга мярка е ограничаването на вноса на работници от страни извън Европейския съюз.

Сред одобрените предложения е и увеличаването на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите от 260 лв. на 420 лв от 1 януари тази година. Все още обаче няма единно мнение по предложението за намаляване на осигурителната тежест.

Постигнат е консенсус и за по-силен контрол върху банките.

Кабинетът ще обсъжда още Проект на постановление за закриване на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения и създаване на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи".

Очаква се на заседанието си Министерският съвет да одобри номинацията на директора на „Булгартрансгаз" Ангел Семерджиев за председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на мястото на проф. Константин Шушулов чийто мандат изтече.