Първата дама на САЩ Мишел Обама е приготвила за съпругите на лидерите, участващи в срещата на върха на Г-20 в Питсбърг, подаръци, които са и много лични, и исторически - уникални порцеланови сервизи за чай и мед от Белия дом.

Мишел Обама посрещна първите дами на отделен прием, даден в имението "Роузмонт фарм", недалеч от Питсбърг.

Сервизите са изработени по образец на сервиз, използван през 1861 г. в семейството на президента Ейбрахам Линкълн, който също като сегашният президент е бил от Илинойс и е един от неговите кумири.

Оригиналният сервиз на Линкълн е украсен със златни и пурпурни елементи. В съвременната му реплика златото е сменено с платина в чест на града, където се провежда срещата, традиционно известен като център на стоманолеярната индустрия на Америка.

Пурпурната теменужка е цветето-символ на щата Илинойс, откъдето започва политическата кариера и на Линкълн, и на Обама.

Сервизите за първите дами са изработени от семейна фирма от Илинойс, съществуваща от сто години.

Медът, който Мишел Обама подарява, е получен от първите кошери, поставени неотдавна на територията на Белия дом, близо до зеленчуковата градина на съпругата на американския президент, която тя обработва заедно с ученици.

Медът е налят в кристални съдове, носещи личния подпис на Мишел Обама. Те са ръчна изработка, дело на известен майстор на художествено стъкло от Калифорния.

Имението "Роузмонт фарм" е известно със собственото си производство на зеленчуци и плодове. В него се отглеждат също така пилета и крави.

Мястото за дамския банкет явно е било избрано така, за да могат първите дами да споделят любовта на Мишел Обама към здравословната храна, приготвена с пресни и отгледани на място продукти.

Източник: БНР