Днес официално се дава начало на предизборната кампания за частичните избори, които ще се проведат на 24 октомври. Тогава ще избираме нов кмет на София. Местни избори ще има и за районен кмет на Илинден и кмет на село Балша.

Според решенията на Централната избирателна комисия за местни избори до днес общинските избирателни комисии по населени места трябва да назначат секционни избирателни комисии за участие в частичните избори.

Изтича и крайният срок за регистрация за партиите в Общинските избирателни комисии по населени места за участие в изборите, както и срокът, в който кметовете на общините трябва да образуват избирателни секции. Чрез жребий трябва де се определи поредният номер на партиите и коалициите, които ще участват във вота.

След парламентарните избори ГЕРБ се раздели с трима свои представители в местната власт - кметът на София Бойко Борисов пое премиерския пост. В Народното събрание пък отидоха кметът на Разлог Любен Татарски и този на район Източен в Пловдив Иван Тотев.

Безспорно най-интересна ще е битката за София. Бойко Борисов вече обяви кандидатурата на ГЕРБ за кметския пост - тази на образователния министър Йорданка Фандъкова. От БСП пък издигнаха кандидатурата на Георги Кадиев. Тази есен се очертават частични избори в шест града - София, Пловдив, Разлог, Руен, Дулово и Стамболово. Техните кметове са избрани за народни представители в 41-ото НС.

Източник: БНТ