Организираните криминални групировки в Русия ще продължат да съществуват, докато корумпирани полицаи ги защитават, смята новият ръководител на милицията в Москва, цитиран от Bloomberg.

Полицаите, които са преминали границата на допустимото, трябва да бъдат изправени пред съда, казва Владимир Колоколцев в телевизионно интервю.

"Превантивните мерки няма да помогнат", според Колоколцев. Той смята, че решението е само едно и това е повдигане на криминални обвинения след като служители биват обвинявани за подобни действия.

Борбата с корупцията е в основата на вътрешната политика на президента Дмитри Медведев, който пое поста през миналата година. Служителите на закона и техните семейства ще трябва да декларират доходите си от следващата година, заяви миналата седмица министърът на вътрешните работи Рашид Нургалиев.

Медведев одобри назначението на Колоколцев през този месец. Четиридесет и осем годишният Колоколцев заменя на поста Владимир Пронин, който беше уволнен от президента през април, след като началник на областно полицейско управление откри стрелба в супермаркет, убивайки трима и ранявайки най-малко шест души.

Проучване на независимия Levada Center от 2004 г. показва, че 64% от градското население в Русия няма доверие в полицейските органи, като 80% от гражданите смятат, че полицаите са корумпирани.