Днес фондът за дялово участие GED и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) официално подписаха споразумение за финансиране на третия по големина производител на млечни продукти в България Фама ЕАД, мажоритарен собственик на Сердика-90 АД.

С настоящето споразумение се полага началото на дългосрочно партньорство, част от което е отпускането на шестгодишен инвестиционен заем на стойност 5.5 млн. евро, осигурен от ЕБВР, както и 2.5 млн. евро допълнителна инвестиция от страна на GED.

Една част от заема ще финансира значителното увеличаване на капацитета на Фама за производство на пресни млечни продукти, придобиването на допълнително оборудване и модернизиране на производството, както и оптимизиране на процесите.

Друга част от заема ще бъде използвана за рефинансиране на съществуващи банкови задължения на компанията. Пет годишният бизнес план на Фама предвижда двугодишна инвестиционна програма за подкрепа на развитието на собствена мрежа за дистрибуция, покриваща цялата страна, придобиване на ново информационно оборудване и въвеждане на интегрирана софтуерна информационна система (ERP).

Основан през 1996 г., GED е една от водещите независими компании за инвестиции в средни по големина частни фирми, опериращи в Югозападна (Испания и Португалия) и Югоизточна Европа (Румъния и България). GED управлява около 350 млн. евро чрез четири различни инвестиционни фонда. GED работи в две направления: инвестиции в частни компании и недвижими имоти.

Основният инвестиционен фокус на компанията е в изкупуването на малки и средни предприятия, както и инвестирането в проекти, които предоставят възможност за растеж чрез стратегия за изкупуване и изграждане. Екипът от професионалисти на GED е съставен от 30 души, работещи в Испания, Португалия, Румъния и България.

Фама е на трето място по производство на млечни продукти в страната и е лидер в Източна България. Компанията предлага пълен асортимент от млечни продукти с високо качество, от прясно мляко и сирене, до добре познатите марки кисело мляко - Роса и Сердика. Създадена през 1991 г., Фама е сред основателите на Асоциация на млекопреработвателите в България, както е и член на Управителния й съвет. Производството на Фама се намира в Добрич. В момента за компанията работят над 200 души.

От юни 2007 г. Фама е изцяло собственост на GED Eastern Fund II. През 2008 г. Фама реализира годишни приходи от продажби над 27 млн. лева. Изключително високите цени на суровото мляко в този отрасъл в рамките на Европейския съюз имаха негативен ефект върху финансовите резултати на компанията през 2008 г.