Професорът от Нюйоркския университет Нуриел Рубини, който предсказа финансовата криза, заяви, че пазарите на акции и облигации могат да отчетат спад в предстоящите месеци, тъй като постепенният темп на икономическо възстановяване разочарова инвеститорите, информира Bloomberg.

"Пазарите нараснаха прекалено много, прекалено скоро и прекалено бързо," казва Рубини в интервю в Истанбул на 3 октомври. "Виждам риска от корекция, особено след като пазарите осъзнават, че възстановяването не е бързо V-образно, а по-скоро U-образно. Това може да се случи през четвъртото тримесечие на тази година или през първата четвърт на следващата година."

Акциите поскъпнаха в световен план в последните шест месец на фона на трупащите се доказателства, че икономиката излиза от най-тежката си рецесия от 30-те години на миналия век. Индексът S&P 500 скача с 51% от 12-годишния си минимум, регистриран през март, докато европейският индекс Dow Jones Stoxx 600 се повишава с 48%.

Еуфорията е в контраст с предпазливия тон на срещата на Г-7, които след срещата в Истанбул този уикенд обявиха, че перспективите за растеж остават крехки.

Международният валутен фонд прогнозира, че световната икономика ще нарасне с 3.1% през 2010 г., водена от ръста в Азия. Прогнозата за тази година е свиване в размер на 1.1%. Това е все още "анемично" и "много слабо," казва Рубини.

Цените на акциите в САЩ миналата седмица паднаха, след като производството нарасна с по-малко от очакваното, а безработицата се покачи до 26-годишен връх, пораждайки опасения, че икономиката се възстановява по-бавно от прогнозираното.

Ръстът на фондовите пазари по света е добавил около 20.1 трлн. долара към стойността на акциите в световен план от достигнатите дъна на 9 март. Правителствата инвестираха около 2 трлн. долара за стимулирането на световната икономика, докато централните банки намалиха лихвените проценти до нива близки до нулата с цел възстановяване на растежа.

"В краткосрочен план се нуждаем от монетарни и фискални стимули за да избегнем нова повратна точка и да избегнем дефлация, но сега тези лесни пари започнаха да създават балони при акциите, суровините, кредитните и развиващите се пазари," казва Рубини. "Заради постигането на стабилен ръст отново и избягването на дефлацията ние може би полагаме началото на следващия цикъл на финансова нестабилност."