Може би статията трябваше да се казва „Най-абсурдно скъпите храни". Как иначе да опишем пица с цена 4 200 долара? Обикновените хора си поръчват пица с шунка или четири сирена, но за някои това явно не е достатъчно. Пицата за 4 200 долара, показана по-долу има за топинг омар, маринован с коняк, хайвер със сос от шампанско, пушена сьомга и още някои глезотии.

Класацията е на сайта MostExpensive.net:

Италиански бял трюфел от Алба - 160 406 долара

Те са толкова скъпи, защото се отглеждат трудно. АП съобщава за инвеститор от Хонгконг и съпругата му, които са купили гигантски трюфел (1.51 кг) на цена 125 000 евро. Това е най-скъпата гъба, продадена някога в света.

Хайвер Алмас - 25 000 долара

Този хайвер идва от Иран и това го прави много рядък и съответно, скъп. Единственото място, където се продава е магазинът Caviar House & Prunier в Пикадили, Лондон. Цената за килограм (в опаковка от 24-каратово злато) е 16 000 британски лири или около 25 000 долара.

Най-скъпият пъпеш - 22 872 долара

Първите два пъпеша от реколтата в Юбари бяха продадени на търг на тази цена. Цялата реколта е от около 100 плода. Юбари е малко градче в Хокайдо, Япония, с 12 000 жители, известно е с хубавите пъпеши.

Диня Дансуке - $6 100

В Япония дините са рядкост и затова тази 8-килограмова диня стана най-скъпата в света, с цена 6 100 долара. Тя е от сорта Дансуке - черни дини, които растат на остров Хокайдо. В последната реколта имаше едва 65 плода. Те са по-твърди от тези, на които сме свикнали ние.

Пица "Pizza Royale 007″ - $4200

В тази 12-инчова пица са събрани някои от най-скъпите храни в света, като омар, маринован с коняк, хайвер в сос шампанско, пушена шотландска сьомга, прошуто, еленско месо и доматен сос. Тя е поръсена с 24-каратови златни прашинки, които могат да се ядат.

Най-скъпото къри в света - $3200

В ресторант Bombay Brassiere въвеждат това ястие в чест на излизането на филма „Беднякът милионер" на DVD. Там комбинирали най-скъпите съставки, за които се сетили, а именно - бели трюфели, рядък вид рак, половин домат пълен с хайвер от белуга и шотландски омар, покрит със златно листо. По краищата си, чинията е обиколена от осем яйца от пъдпъдък, също пълни с черен хайвер.

Пържола от говеждо Кобе - 2 800 долара

Говеждото Кобе се отглежда само в Япония. Производителите се кълнат, че кравите се хранят само с бира и им се правят масажи. Месото, всъщност, има прекалено много мазнина, но това не е проблем за повечето хора, защото така или иначе не могат да си го позволят.

Най-скъпият омлет - 1 000 долара

Този абсурден омлет съдържа яйца, омар и 280 грама черен хайвер (който струва на ресторанта 650 долара).

Най-скъпият геврек - 1 000 долара

В Уестин Хотел в Ню Йорк се предлага бейгъл с крем сирене с бели трюфели. Цената му се оправдава точно от трюфелите, които са втората най-скъпа храна в света, отстъпваща единствено на черния хайвер (за кг). Гъбата расте само под точно определен вид дъбове в Алба, Италия. Счита се, че нейният специфичен аромат е афродизиак и за това в търсенето й се използват кучета и свине.

Най-скъпите гъби - Мацутаке - 1 000 долара за паунд (453 гр)

Гъбите Мацутаке (или Матаке) са скъпи, защото са редки. Преди време те растели в изобилие всяка есен в Япония, но след появата на вид насекоми, които унищожили дърветата, под които растат тези гъби, те станали рядкост и в момента японците се чудят как да измислят метод за отглеждането им без дърветата. Гъбите се срещат още в Китай, Финландия и Корея. Най-много ги ядат японците, но за съжаление годишният им добив е вече под 1 000 тона. В Япония Мацутаке се считат за много скъп и изискан подарък.