"Стратегическото партньорство" между Турция и Сърбия е обща и достижима цел, заяви президентът на южната ни съседка Абдулах Гюл, който уточни още, че двете страни са близки, въпреки че между тях се намира България. Гюл подчерта, че Сърбия има ключова роля за стабилността, сигурността и просперитета на Балканите.

По отношения на чувствителния за Белград въпрос, свързан с турското признание на косовската независимост, Абдулах Гюл подчерта следното: "Осъзнаваме чувствителността на Сърбия и нейния народ в случая с Косово. Признаването от наша страна на независимостта на Косово, с чийто народ Турция отдавна има силни и специални връзки и чиято независимост дойде като резултат от отдавнашното ангажиране на международната общност, не е насочено против Сърбия. То по никакъв начин обаче не бива да бъде пречка пред развитието на турско-сръбските отношения", каза турският президент.

Абдуллах Гюл води със себе си в Белград 40 бизнесмени от водещи турски компании в областта на строителството, текстилната индустрия, туризма. Абдуллах Гюл заяви, че "гледа на проектите за изграждане на пътища в областта Санджак, например Нови Пазар - Тутин и Нови Пазар - Сиеница, като на първа, много важна стъпка в тази посока". Санджак се намира на границата с Черна Гора и е населена с мюсюлманско и турско население .

Сръбският президент Борис Тадич и турският му гост ще обсъдят в Белград и ситуацията на Балканите и по-специално случващото се в Босна и Херцеговина. Анкара се надява в Босна да надделее интеграцията, а не фрагментация, каза по този кръг от въпроси, които ще бъдат обсъдени от двамата лидери турският президент.

Затова, че Босна е един от сериозните външнополитически приоритети на Анкара в региона на Западните Балкани, говори и неотдавнашното посещение на външния министър на южната ни съседка в Сараево. Гюл е първият президент на Турция, който посещава Сърбия след цели 23 години.

Източник: БНР