12 млн.лв. за допълнителни медикаменти необходими за противодействие на свинския грип са отпуснати от днес, заяви здравният министър д-р Божидар Нанев след редовното заседание на МС.

Отделно страната ни е поискала 200 хил. противогрипни ваксини, в случай, че европейските страни имат излишъци. Това е станало вчера след разговор между министър Нанев и еврокомисарят по здравеопазването Андрула Василиу.

От МЗ препоръчват на областните пандемични комитети, в случай на необходимост, да обявяват ваканция за седем календарни дни. В момента заболеваемостта от грип A (H1N1) е 132 на 10 000, което означава, че в момента в страната са болни около 100 000 души, заяви д-р Нанев. Бройката трябва да достигне 200 на 10 000 за да бъде обявена епидемия в страната, уточни той. Очакванията на министерството са в най-лошия вариант в края на седмицата да достигне бройката 198 на 10 000 заболели. Засега са отчетени 5 смъртни случая на хора от рискови групи, като при всички тях грипът е бил съпроводен със сериозни придружаващи фактори. В страната е преустановено масово вземане на проби за вируса, тъй като е установено, че в България това е именно A (H1N1) и всеки болен от грип, се третира като носител именно на този вирус.

Има пети смъртен случай в страната, каза д-р Нанев. Това е човек под 30 годишна възраст от Петрич, който 10 дни се е самолекувал. От днес ще бъде обявена грипна ваканция в 28 столични училища, като такава се обявява там, където има 30 % отсъстващи, поясни Нанев.

Днес ще се събират представителите на РИОКОЗ за да решат, дали да бъде обявена грипна ваканция в цяла София. Министър Нанев призова да не избързваме, защото ако се обяви грипна ваканция 1-2 дни преди епидемията, след това ще трябва да се удължава грипната ваканция. Ваксината срещу A (H1N1) среща съпротива в Западна Европа. Причината е, че не знаем, какви странични ефекти има тя. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков поясни, че с днешното решение на МС се променя законодателството за ускоряване на процедурите за закупуване на медикаменти.

Според сега действащия закон не се позволява закупуването с обществени средства лекарства. Министърът на здравеопазването каза, че при всяка грипна епидемия в България умират 2500 - 3000 души. И петимата починали при сегашната грипна епидемия са имали рискови фактори и не са потърсили навреме болнична помощ.

Източник: БГНЕС