Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS) обяви загуба за третото тримесечие след заделянето на 3.3 млрд. паунда (5.5 млрд. долара) провизии за покриването на загуби от лоши кредити и отписвания на активи свързани с кредитния пазар, информира Bloomberg.

RBS е най-голямата британска банка контролирана от правителството.

Нетната й загуба за третото тримесечие възлиза на 1.8 млрд. паунда, в сравнение с печалба в размер на 871 млн. паунда за същия период година по-рано, се казва днес в изявление на базираната в Единбург RBS.

RBS получава общо 45.5 млрд. паунда капитал от британските данъкоплатци, което е и най-скъпото спасяване на банка в света за сега.

Тази седмица банката, която е 70% собственост на правителството обяви, че ще продаде застрахователните си активи, повече от 300 клона във Великобритания, подразделение за инвестиционно банкиране и подразделение за кредитни карти, за да получи одобрение от ЕС за усвояване на средствата от данъклоплатците.

Банката планира да застрахова при правителството рискови активи на стойност 282 млрд. паунда, след като миналата година отчете най-голямата корпоративна загуба в британската история.