Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs, която привлече вниманието на медиите заради огромните бонуси на служителите си, вярва, че банките обслужват социална цел и вършат "Божа работа", информира Reuters.

В интервю за лондонския вестник Sunday Times, Лойд Бленкфайн също така заявява, че вярва, че големите печалби и бонусите раздавани в банките са признак за това, че световната икономика се възстановява.

"Ние помагаме на компаниите да се разрастват като им съдействаме за набирането на средства. Компаниите, който се разрастват, създават благосъстояние. То от своя страна позволява на хората да имат работа, която създава още растеж и по-голямо благосъстояние. Ние имаме социална цел," казва Бленкфайн пред вестника.

Goldman Sachs отчете 3 млрд. долара печалба за третото тримесечие и планира да раздаде повече от 20 млрд. долара бонуси на служителите си в края на годината.

Бленкфайн заявява пред Sunday Times че политиката на определяне на възнагражденията е във взаимна връзка с дългосрочното представяне на банката.

"Други компании не отчитаха печалба и въпреки това плащаха големи бонуси. Други пък вече не съществува. Чудя се защо?"

Той добавя обаче, че разбира, гнева на хората по отношение на действията банкерите: "Знам, че ако си прережа вените ще има хора, които ще се радват."