Рейтинговите агенции са обект на чести критики и обвинения в съпричастност към финансовата криза. Преди глобалния колапс добрите рейтинги се раздаваха на много на брой финансови инструменти, но проверките показаха, че същите се оказват не толкова надеждни. Вложителите, загубили парите си, като се довериха на мнението на рейтинговите агенции чакат своето възмездие.

Преди броени дни прокурорът на щата Охайо заведе иск срещу Standard & Poor‘s, Moody‘s и Fitch, като ги обвини в издаване на завишени рейтинги на облигации, в резултат, на което пенсионни фондове от щата понесли загуби от 457 млн. долара.

Но движението срещу рейтинговите агенции расте и трупа маса. Кънектикът и редица други американски щати се присъединяват към иска на щата Охайо, съобщи Bloomberg, позовавайки се на заявление на главения прокурор на щата Кънектикът Ричард Блументал. Властите на щата обвиняват служителите на рейтинговите агенции в „небрежност, безразсъдство и некомпетентност", заради което равносметката са огромните загуби за държавните пенсионни фондове.

„Искаме да върнем парите на данъкоплатците, загубени в резултат на присвоени лъжливи рейтинги", заяви Блументал. „Те отсъдиха рейтинги AAA на финансови инструменти, които в действителност би трябвало да бъдат оценени далеч по-ниско. Точно те са в основата на този структурен и финансов провал", добави прокурор.

По-рано агенциите използваха успешно в своя защита от съдебни искове поправката в Конституцията на САЩ за свободата на словото, като разглеждат рейтингите си в светлината на мнение. Но обсъжданите днес в Конгреса законопроекти може да се улесни завеждането на искове срещу агенциите.

От SEC (Комисията по ценни книжа и борси в САЩ) реши единодушно през септември да засили надзора над рейтинговите агенции, за необходимостта от разкриване на повече информация и повишаване качеството на рейтингите.

Инвеститорите ще могат по-лесно да защитават интересите си в съда при грешки на рейтинговите агенции, а самите агенции ще са задължени да отчитат размерът на постъпленията от най-големите им клиенти.

Рейтинговите агенции ще трябва да разкриват и по-подробна информация за историята на рейтингите на оценяваните компании. Агенциите ще имат право на достъп до база данни за структурирани финансови продукти, за да могат да ги оценяват и без посредничеството на емитента.

Годишните отчети и декларациите за конфликт на интереси трябва да се предоставят на SEC регулярно.

Комисията предвиди още и период, през който новите правила да бъдат предложени за публична дискусия.

„Предложенията са необходими, защото инвеститорите често вземат под внимание рейтингите в търговията с ценни книжа", заяви председателят на SEC Мари Шапиро. - „Подобно доверие им (на инвеститорите) направи меча услуга през последните години и задачата ни днес е да направим всичко възможно да повишим надеждността и добросъвестността на рейтинговите агенции".