Четирима бандити без пищови и без маски, въоръжени само с едно паве и лостове тип "кози крак", ограбиха денонощен трезор в центъра на София.

Дръзкият удар е бил нанесен към 1.00 ч вчера на бул. "Дондуков" 42. След като нападнали двамата пазачи, престъпниците разбили 190 от общо 629 касетки с ценности в трезора.

По предварителни оценки на полицейските експерти задигнати са пари и ценности за над 2.3 млн. лева. Част от плячката станал и компютърът, който записвал изображенията от охранителните камери, разположени на входа и вътре в трезора.

Бандити си взеха подарък за Коледа - два сака с пари и злато

"Идва Коледа и бандитите тръгнаха с чувалите. Не носят подаръци, а прибират, каквото докопат." Така говореха вчера минувачите по столичния булевард "Дондуков", като виждаха блокираният от полицаи денонощен частен трезор.

Освен униформените по околните тротоари обикаляха и 10-15 тревожни мъже и жени на различна възраст. Събрани от обща беда, те се чудеха кого да питат дали касетите им в трезора са разбити и обрани. Сред потърпевшите бе и бившият главен секретар на МВР ген. Георги Ламбов от времето на кабинета "Жан Виденов". Той каза само, че е държал сума от порядъка на 10 000-20 000 лв. Имал офис наблизо и понякога се налагало да ползва тези пари. Познавал добре собствениците - били бивши полицаи "от добрите". Разбра се също, че сред обраните е и синият активист Николай Гацев, който м. г. води дело, блокирало избора на Мартин Димитров за лидер на СДС. Г-н Гацев вчера не бе открит за коментар.

По късно отвътре бе изнесен списък, според който са разбити 190 от общо 629 касети. Част от клиентите на трезора си отдъхнаха и си тръгнаха. Другите бяха помолени да останат, за да опишат съдържанието на касетите. По съвсем предварителни оценки на полицейските експерти са били задигнати към 2.3 млн. лв.

Удар с паве

Дръзкият грабеж бил извършен към 1.00 ч, съобщиха от МВР. Трима от бандитите дебнели прикрити в сенките около входа на трезора. Четвърти позвънил на охранителя, показал клиентска карта на камерата над входа и пазачът му отворил. Щом се озовал до будката в антрето, престъпникът замахнал с бяла найлонова торбичка, в която имало паве. Ударът в главата повалил гарда в несвяст. Нападателят закопчал ръцете му на гърба с белезници и от будката позвънил на другия охранител, чиято стая е в подземието при касетите. Към мазето се влиза през втора тежка метална врата. Като мислел, че сигналът идва от колегата му, другият гард я отворил и така пътят на обирджиите бил отворен. Трима от тях се шмугнали в подземието, където ударили няколко пъти охранителя и също го вързали с белезници.

Нападателите нямали маски.Не видели да носят и оръжие. Торбичката с павето не била намерена на местопрестъплението, нито в близките кофи за боклук.

Безразборно или по план?

Бандитите носели лостове "кози крак", с които разбивали касетите и изсипвали съдържанието им по земята. На пръв поглед изглеждало, че са действали безразборно. Отваряли и малки, и големи сейфове от различни редове. Някои от тях били един до друг, други - не. "Държа две съседни касети. В едната имаше пари, другата беше празна. Как така са разбили само пълната? За мен в цялата работа пръст има вътрешен човек. Те са гледали на камерите кой клиент държи пари в касетата и са им записвали номерата!", възмущаваше се възрастен мъж.

По пода били пръснати документи, нотариални актове, ключове и паспорти. Търкаляли се пръстени и колиета. Апашите носели два сака, в които пъхали главно банкноти. Вероятно вземали и бижута, но нямали много време да ги събират по земята. Ударът им продължил към 15-20 минути, след което избягали с кола. Въпреки организираните до зори полицейски хайки из София бандата не била засечена.

Грешки на охраната

И на входа, и вътре в трезора имало камери. На монитори в помещенията на двамата пазачи се виждало какво става. Изображенията се записвали от компютър, който бил в една от стаите. Най-вероятно гардът от подземието отворил металната врата, без да погледне на монитора, че колегата му лежи повален на пода.

Друга грешка е, че изобщо записващият компютър е в същия обект, който се наблюдава. Отначало бандитите само обръщали камерите към стената, но после им хрумнало да задигнат направо компютъра. Натъпкали го в един от саковете си и си заминали по живо, по здраво.

Охраната била сменена само преди няколко месеца. Полицаите издирват предишните гардове, като не изключват някой от тях да е бил "вътрешен човек" за бандитите.

Това е втори крупен грабеж в частен столичен трезор за тази година. Подозира се, че е дело на една и съща банда, която действа само в дните преди някакви празници. Предишният й обир на трезор (виж по-долу) бе малко преди Великден.

Обраният: Изгорях в банка, сега и в трезор!

"Имах 3000 долара, спечелени с честен труд в чужбина. Изгоряха в Минералбанк през 1996 г. Тогава казах: "Нито един цент, нито една стотинка няма да давам на банките. Затова и наех тази касета в частен трезор. Нямах представа, че и тук ще ме оберат!" Това каза вчера пред "Труд" 50-годишен мъж минути след като разбра, че и неговата касета е разбита. Той имал към 30 000 лв. от продажба на наследствени имоти. "Държа също няколко нотариални акта, дано поне тях не са ги взели. Имам и комплект ключове от къщи. Живея наблизо и съм сам. Тук нали работят денонощно - случвало се е, като си забравя ключовете, идвам, взимам си ги и се прибирам", добави потърпевшият.

Фирмата

Частният денонощен трезор е собственост на фирма "БМД Протекшън" ООД. Собственик на 99% от дяловете е Боян Боянов (50 г.), който е и управител. Останалият един процент е на Владимира Емилова (35 г.). Г-н Боянов вчера цял ден бе ангажиран покрай разследването на грабежа. Според негови твърдения пред клиентите трезорът, който работел от 7-8 години, винаги е бил застрахован.

Обектът се охранявал от частната фирма "Делта Форс" и имал два паник бутона за двамата пазачи. Според осведомени те не са били задействани, затова и патрули на фирмата не са реагирали. По договор "Делта Форс" не носела отговорност в такива случаи.

Търсят връзка с последния обир

Криминалисти проверяват дали една и съща банда не напада трезори в София. По идентичен начин бяха обрани 70 касети на столичната ул. "Княз Борис" на 2 април т. г. Тогава грабители, преоблечени като полицаи, позвънили на вратата. Когато охранителите им отворили, те нахлули вътре и ги привели в безпомощно състояние. И тогава една от първите работи на апашите била да изтрият записите от охранителните камери.

Бандитите разбили 100 касети. Повечето от собствениците на касети казали на разпитите, че са държали суми между 2 и 5 хиляди в левове, евро и валута. Бандитите са търсели главно пари в брой. В много от касетите останали недокоснати златни бижута и колекции от антични монети.

Най-често връщат до 20 000 лева

Най-масовото обезщетение, което дават банките при обир на техен трезор, е 20 000 лева на касетка. Това показа проверка на "Труд".

Повечето банки имат клауза в договорите за наем на касетка, според която клиентите трябва да се съобразяват с размера на евентуалното обезщетение и да не депозират вещи и пари на по-голяма стойност, обясниха от Пощенска банка. Там предвидената сума при обир също е 20 000 лв.

Възстановяваме също до 20 000 лева и затова съветваме клиентите си да не държат милиони в трезора, обясниха от Уникредит Булбанк.

При евентуален обир хората твърдят, че депозираните пари и ценности са на максимално гарантираната от банката стойност, казаха експерти. След това обаче при разговори в полицията те трябва да докажат откъде са имали парите, предупредиха те.

Касетките на Банка ДСК пък са застраховани срещу кражба или индустриален пожар на стойност до 10 000 лв., казаха оттам.

Източник: в. "Труд", Снимка: в. "Труд"