Зимата в Италия, Великобритания и Германия продължава да предизвиква транспортни проблеми, предават световните агенции. Студената вълна, обхванала Италия още през уикенда, продължава и днес да нарушава въздушния и железопътния трафик. Работата на двете летища на Милано е нарушена.

Летище Малпенса е затворено, а летище Линате, въпреки че е отворено, беляза спад със 75% в работата си, защото италианската авиокомпания Алиталия отмени множество полети, които обикновено кацат и излитат там. Стотици пътници прекараха нощта на двете летища, без да знаят кога ще могат да отпътуват за желаната от тях дестинация.

Училищата в Милано и цялата околна област Ломбардия са затворени след обилните снеговалежи снощи. Метрото и градските автобуси работят нормално. Летището на Генуа също е затворено заради леда, който скова пистите му. Трафикът на летищата в Торино и Болоня е силно нарушен. Летището във Верона е затворено.

Заради лошото време бяха отменени и 6% от железопътните превози в Италия. Най-засегнати от това са районите в северната част на страната - Лигурия, Пиемонте, Ломбардия, Венето, Трентино-Алто Адидже, Фриули и Емилия-Романя.

Железопътният трафик във Великобритания също е нарушен заради лошото време. Влаковете от югозападната част на Англия за Лондон се движат с един час закъснение. Снегът блокира и около 2000 автомобилисти на магистрала в графство Хемпшър южната част на страната.

В Лондон пристигнаха тази сутрин първите влакове Евростар, след като пътуванията им бяха анулирани от дни заради технически проблеми. Трафикът на високоскоростните влакове, преминаващи през тунелите под Ламанша, се възстановява поетапно, като пътуват два от всеки три влака според нормалното разписание. От компанията Евростар предупредиха пътниците, които нямат неотложни пътувания, да се въздържат да ползват услугите й до Коледа.

В Берлин заради дъжд, който заледи пистите, беше затворено летище Тегел. Всички полети бяха пренасочени към другото берлинско летище Шьонефелд. Въздушният трафик на третото по големина европейско летище във Франкфурт беше възобновен, след като тази нощ беше преустановен заради заледени писти. Самолетите обаче продължават да кацат и излитат там със сериозни закъснения, вариращи от 1 до 2 часа. 140 полета бяха анулирани.

Заради затварянето на летището тази нощ там се оказаха блокирани 8000 пътници. От тях 3000 предпочетоха да останат на летището, докато други 5000 бяха настанени в околни хотели. На онези, които останаха на летището, бяха осигурени топла храна и напитки.

Заради поледици движението по магистралите в германските провинции Хесен и Бавария също е нарушено. На места има множество верижни катастрофи. Пътуващи останаха блокирани за няколко часа по магистралите тази нощ заради пътнотранспортни произшествия. Метеорологичните служби в Германия предвиждат още по-сериозни поледици в южните и източните части на страната.

Източник: bTV