Столичната община ще решава как ще се раздържави Топлофикация София. Това заяви в интервю за БТА министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. По думите му целта е бързо да се привлече частен капитал. Намеренията на министерството в момента е успешно да завърши прехвърлянето на собствеността на ТЕЦ-а обратно на общината.

Министърът на изключва кабинетът да предприеме нови законодателни поправки в които да се дефинират още по-ясно отношенията и задълженията между топлофикациите и потребителите на парно.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма подчерта, че подписването на новите договори за доставка на природен газ с руската страна не трябва да са обвързани с договореностите по проекта "Южен поток". Трайков посочи, че на тринадесетата сесия на българско-руската междуправителствена комисия, която се проведе неотдавна в София, е било взето решение да се препоръча на компаниите "Булгаргаз" и "Газпром експорт" да активизират процеса на преговори за подготовка на нов договор за доставка на природен газ за България след 2010 г.

За нашата страна е важно сключването на директен договор за доставка, без посредници, категоричен е министърът.

Трайков обяви, че се обмисля възможността за създаване на смесено дружество между държавата и фирмата - концесионер на газовото находище край Галата, за бъдещото трансформиране на "Галата" в газохранилище.