В края на ноември основните финансови показатели на банковата система остават стабилни и без съществена промяна спрямо предходния месец, информират от Българска народна банка (БНБ).

Общата сума на активите е 69.7 млрд. лв., като размерът почти не се променя в сравнение с октомври.

През месеца е отчетено намаление във вземанията от кредитни институции и в портфейлите с ценни книжа, докато при паричните средства е налице увеличение (142 млн. лв., 2.4%). Петте най-големи банки запазват пазарния си дял (58.2% в края на ноември).

През месеца брутните кредити и аванси намаляват незначително (с 0.1%) по линия на пласментите в кредитни институции. Кредитите на предприятия нарастват с 0.2%. Месечното увеличение в експозициите на дребно е повлияно от обратно изкупени кредитни портфейли, в резултат на което в потребителските кредити е отчетен растеж от 2.2%.

Жилищните ипотечни кредити нарастват с 0.2%. Спрямо ноември 2008 г. общата сума на корпоративните кредити и експозициите на дребно се увеличава с 4.4%. В рамките на отчетния месец начислените провизии в системата се увеличават с 6%.

Размерът на привлечените средства в банковия сектор се запазва на нивото от октомври. Месечният спад на ресурса от кредитни институции и институции, различни от кредитни, е изцяло компенсиран от увеличените депозити от граждани и домакинства.

Ресурсът от населението нараства с 1% и в края на ноември представлява 40.3% от общата сума на привлечените средства.

Устойчиво нарастване е отчетено и в балансовия капитал на банковата система, като за месеца растежът е 0.6%, а за последните 12 месеца - 21%.

През ноември позицията се засилва както по линия на акционерния капитал (с 10 млн. лв.), така и в резултат от нарастването на печалбата (с 44 млн. лв.).

Финансовият резултат на банковия сектор към 30 ноември 2009 г. достига 701 млн. лв. въпреки извършените допълнителни разходи за обезценка през ноември в размер на 99 млн. лв.

Ликвидната позиция на системата остава стабилна, а коефициентът на ликвидните активи не търпи съществено изменение и в края на месеца възлиза на 20.6%.