Продажбите на нови автомобили по света ще се засилят през 2010 г. след първоначалното възстановяване през тази година, според доклад на изследователско звено на Scotiabank.

Новите пазари Китай, Индия и Бразилия ще бъдат водещи в това отношение, но ключовият пазар в САЩ няма да бъде много по-назад с очакван 10% ръст, се посочва в Global Auto Report на финансовата институция.

"Световните продажби на коли ще продължат да бъдат подкрепяни от продължаващи масивни и синхронизирани монетарни и фискални стимули", според Карлос Гомес, старши икономист в Scotia Economics.

Стимулирането "генерира глобално възстановяване на икономиката, включително подобрени лизингови продажби на автомобили по света", добавя той.

В доклада се посочва, че по-добрият достъп до кредити и възстановяването на 3% ръст на световната икономика ще позволи на продажбите на коли през 2010 г. да възстановят наполовина позициите, изгубени през последните две години за индустрията в очакване на рекордни нива през 2011.

В САЩ продажбите на автомобили спряха спада си в средата на годината и възстановиха нормалните си годишни нива на растеж от август с изпитаното от икономиката "възраждащо" се възстановяване, твърди докладът.

През 2009 г. Китай изпревари САЩ като най-голям пазар в света за автомобили, чиито продажби надхвърлиха над 40% до 7.3 милиона през 2009 г., с допълнителни 20% ръст, очакван през 2010 г. до близо 9 млн. коли.

В Индия техните продажби също достигнаха рекордните 1.4 милиона през тази година с рязък скок през второто полугодие и с подобрени възможности за кредитиране, отбелязва документът на Scotia Economics.

Източник: БГНЕС