Швейцарската фармацевтична компания Рош и Кралската банка на Канада бяха определени за най-лошите компании на годината в екологичен и социален план, съобщиха в Давос организаторите на наградата „Public Eye Awards".

Според организаторите, екологичната организация Грийнпийс и неправителствената организация „Декларация от Берн", Рош тества в Китай лекарство, имащо за цел да предвиди отхвърляне на орган след присаждане и „не може или не иска...да потвърди произхода на около 300 органа, използвани при експериментите".

Според двете неправителствени организации 90% от трансплантираните органи в Китай идват от осъдени на смърт затворници.

На 11-та церемония по връчването на наградата в рамките на Световния икономически форум, швейцарската компания получи двойна „награда" - швейцарската „Swiss Award" и наградата на публиката "People's Award" заради практиките си в Китай.

Кралската банка на Канада получи световната награда на журито „Global Award" за ролята си „като основен финансист на петролните продукти, добивани от битумни пясъци", особено замърсяваща за околната среда дейност в Канада, съобщиха организаторите на церемонията.

Източник: БГНЕС