Кризата налага приемането на нови регулации за банките, а след нея се отива към по-тежки регулации, които да дадат сигурност, че те са добре капитализирани и управлявани, с по-ниска степен на риск. Така банките ще трябва да плащат повече и диференцирано, като по-рисковите банки ще плащат по-високи вноски.

Това каза в предаването "Преди всички" на БНР Левон Хампарцумян, банкер, относно искането на Европейската комисия банките да увеличат гаранциите по депозитите. Според него едва ли ще има някаква реакция от страна на банковите институции, а по-скоро се очаква дискусия заради техническите подробности.

В случая банките са тези, които са регулирани и обикновено като се направи една регулация, тя се изпълнява. Запитан дали започваме да излизаме от кризата, Хампарцумян заяви, че очевидно движението надолу вече е спряло. „Свършването на кризата още не означава автоматично растеж".

Той изказа мнение, че към този момент ефектите на финансовата криза са овладени. Има икономическа криза, която се отразява на икономиката, включително и в България.

Левон Хампарцумян подчерта, че растежът на страната ни ще дойде от експортно ориентираните части на икономиката, тъй като вътрешния пазар не е толкова голям, за да ни тегли нагоре.

„След като става дума за експорт, ние ще трябва да видим първо ясни признаци на възстановяване в Европа, което вече ще се отрази на България, защото Европа е 80% от експорта на България", каза още той.