За реализирането на проект за доставката на компресиран газ от Азербайджан през Грузия и Черно море за България са необходими огромни средства.

Водещият азербайджански експерт по петрол Илхам Шабан коментира пред "Незасимая газета", че перспективата за реализирането на този проект в близко бъдеще е малко вероятна. Той обръща внимание на резултатите от преговорите между България, Турция и Гърция, които за Баку са по-привлекателни.

България търси алтернативи на руската възможност за снабдяване на своето население с газ. Една от тях може да стане доставката на втечнен газ /двете страни обсъждат идеята за доставка на компресиран газ/ от Азербайджан.

Ако страните се договорят затова, в Грузия ще бъде построен завод за производството на този вид гориво, и оттам по море то ще се доставя в България и Румъния. За тези планове разказаха пред "Независимая газета" от Държавната петролна компания на Азербайджан /ГНКАР/. В Баку приключи работата на азербайджанско-българската работна група, която е създадена за изучаването на възможността за транспортирането на втечнен газ от Азербайджан през Черно море за България.

Както съобщиха пред "Независимая газета" от ГНКАР, по време на експертната среща са взели участие представители на компаниите-участници в консорциума по проекта Шах-Дениз. Следващото заседание на работната група ще се състои в края на април в София. Както вече писа "Независимая газета", съвместната работна група беше създадена в съответствие с подписания през ноември 2009 г. меморандум между компаниите ГНКАР и "Булгартрансгаз" за сътрудничество в областта на транспортирането на газ.

Оттогава се провеждат ежемесечни заседания и това е свидетелство, че страните възнамеряват да ускорят процеса на доставка на азербайджански газ за България. София от няколко години води преговори с Баку по този въпрос и е изразила намерението си да закупува първоначално 1 милиард куб.м. газ годишно, като този обем в бъдеще се удвои.

Първоначално се планираше да се използва за транспортирането на газа от каспийското крайбрежие действащият тръбопровод Баку-Тбилиси-Ерзерум и по-нататък комуникацията между Турция и България. Но трудните преговори между Баку и Анкара за транзитните такси принудиха доставчика и потребителя да търсят нови маршрути. По този начин се зароди идеята за покупката на газ във втечнено състояние, като интерес в тази посока прояви също и Румъния.

Трябва да се отбележи, че това е съвършено нова сфера за Азербайджан, която изисква подробно проучване, още повече, че за реализирането на проекта са необходими огромни средства. Той предвижда строителството на грузинския бряг на Черно море на завод за преработване на газ и неговото транспортиране след това с танкери за България, Румъния и Европа.

Въпреки трудностите Баку проучва този въпрос, възнамерявайки да построи в терминала на грузинското черноморско крайбрежие Кулеви, собственост на ГНКАР, завод за преработването на газ. Както заяви пред "Независимая газета" ръководителят на петролните изследвания Илхам Шабан, перспективата за реализирането на този проект в близко бъдеще е малко вероятна. При това той обърна внимания на резултатите от преговорите между България, Турция и Гърция, които за Баку са по-привлекателни. Ще припомним, че в началото на годината България и Турция сключиха меморандум за модернизацията на газопровода между държавите, която ще позволи на София да получава газ от Турция, а също така Египет, Туркменистан и Азербайджан.

Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, държавната компания "Булгаргаз" и турската "Боташ" са подготвили договор, по който България ще може да купува газ от Анкара, използвайки обновения тръбопровод. Междувременно, според съобщение на агенция "Туран", неотдавна Гърция и България са успели да получат от Европейския съюз 45 милиона евро за обединение на своите газопреносни системи.

Газопроводна отсечка ще свърже България и гръцката територия и ще се включи към строящия се газопровод Турция-Гърция-Италия / TGI/. Новата отсечка, според плановете на Атина и София, ще помогне на двете страни да си споделят взаимно излишъците от газ и да се подкрепят една друга в случай на форсмажорни обстоятелства. Тези следващи едно след друго събития увеличават шансовете на Азербайджан през следващите година-две да експортира своя газ за Балканите.

Източник: БГНЕС