Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов коментира днешната тема за драстичните антикризисни мерки, готвени от правителството, като заяви, че не бива да се стига до такива тежки мерки. Те ще бъдат посрещнати изключително лошо - добави още Костов.

Той уточни, че ситуацията е тревожна, защото кризата се развива и води до намаляване приходите на фирмите, запушване на каналите за разплащане, нарастват просрочените задължения между фирмите и на фирмите към банките, нарастват несъбираемите кредити и в това положение правителството, както и всички ние, "сме изправени до стената".

Едно от най-положителните неща към момента е, че се води дебат, предлагат се мерки и решения. Това е полезно и трябваше да се случи преди 2 години. Още през лятото на 2008-а трябваше да започне този дебат, а това, което се случи показва незрялост на обществото и незрялост на демокрацията, каза още Костов.

В момента реално признатите изискуеми кредити са 700 млн. лв., а техният реален размер най-вероятно е около 1.3 млрд. лв. Предложението на Синята коалиция е да се създаде централен регистър, който да обобщи информацията, определи сроковете - държавата признава като безспорни изискуеми тези кредити и това до голяма степен ще реши проблема на фирмите, защото те ще имат официален документ за пред банките, че ще дойде момент, в който те ще могат да погасят кредитите си. Това решение е щадящо по отношение на хората и на цялата система.

Нещадящите мерки водят до драстични икономии. Според Иван Костов не бива да се стига до такива мерки и се обяви против тях, особено в частта за облагане и намаляване на пенсиите. Той подчерта, че не е прибягвал до тази мярка нито 1991 година, когато е бил финансов министър и държавата е трябвало да се възстанови от кризата на Андрей Луканов, нито през 1997 година, когато е бил министър-председател и е трябвало да се оправи след управлението на Жан Виденов. По повод коментара на премиера Борисов, че момента сме в най-тежката ситуация след войната, Костов заяви "Не, това очевидно не е вярно."

Той подчерта, че иска първо да се изчерпат щадящите мерки и след това да се стигне до другите. През икономии правителството няма да изведе страната от кризата. "Правителството може да изведе страната от кризата, когато направи големите икономии. Например, когато, както ние предлагаме, направи приоритети на публичните инвестиции, преценявайки ги от гледна точна на това дали имат кризисен ефект, защото някои инвестиции имат кризисен ефект. Това да отидеш и да закопаеш, както показа БНТ, в една локва стотици милиони левове (има се предвид АЕЦ "Белене" бел. ред.), това е прокризисен ефект."

Държавата не трябва да стимулира кризата чрез инвестиции, а това се случва, когато инвестицията е дългосрочна и срокът на завършване е например след 7-8 години.

Костов обясни, че в едно правителство трябва да се гледат действията на министър-председателя, защото той балансира идеите на своите министри. В момента премиерът е в положение да търси баланс между запазването на политическото доверие и реализирането на изпълними мерки.

Източник: БНТ