България е остров на сравнителна стабилност и ще остане такъв. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол в отговор на питане на народния представител Георги Пирински свързан с приоритетите на Европа 20.

„Правителството знае, какви са стъпките за излизане от кризата и ги следва", заяви Дянков.

Първите данни са налице - 3 пъти се е увеличил износът, българските публични финансии имат най-ниската степен на риска, който пада от септември.

Тази седмица той е най-нисък, както показват данните от 17 март, каза Дянков, като показа таблица какви са данните в последните 18 месеца.

Благодарение на нашата политика това се случи и сценарият на Гърция, Румъния и Латвия няма да дойде в България, подчерта Дянков.

Инфлацията достигна 1.8%, което е едно от изискванията на Шенген. това не се случи по времето нито на Станишев, нито на Сакскобургготски, допълни министърът.

Дянков допълни, че хората могат да бъдат спокойни за своите доходи, благодарение на добрата фискална политика.

По въпроса за антикризисните мерки - те ще бъдат готови до края на тази седмица и ще бъдат обсъдени по време на Национален съвет за тристранно сътрудничество следващия понеделник.

Дянков заяви, че след като бъдат съгласувани мерките ще бъдат представени на народните представители в удобно за тях време.

Депутатът от Коалиция за България Георги Пирински поиска оставката на вицепремиера Симеон Дянков. Това стана по време на парламентарния контрол, след отговор на финансовия министър на въпрос на Пирински за възстановяване на българската икономика.

Той каза още, че по думите на министър Дянков, че бюджетът е процикличен, което означава, че е прокризисен. Пирински заяви, че антикризисният план трябва да се нарече „антидянков".

Източник: БГНЕС, БНР