Американският щат Кентъки отвори нов фронт в борбата срещу интернет покера, завеждайки дело срещу популярния сайт Full Tilt Poker, който е насочен към щатския пазар, информира Financial Times. Щатът иска възстановяването на загубите на жителите му за период от пет години.

Първото подобно дело заведено в САЩ предполага, че дори и ако Конгресът реши да легализира интернет залаганията, перспективите пред компаниите, които продължиха да обслужват щатския пазар, дори и след налагането на забрана през 2006 г., остават мрачни.

Легализирането, което вероятно ще бъде обмислено от Конгреса, ще остави регулацията на отделните щати, които ще могат да предприемат независимо един от друг действия, които ще засегнат тежко компаниите. В Кентъки конните надбягвания са мощен легален конкурент на онлайн залаганията.

Правосъдните власти в Кентъки преди време заведоха дело, опитвайки се да придобият контрол над домейна FullTiltPoker.com и повече от 100 други интернет адреса, с твърдението, че тези имена се използват за хазарт и могат да бъдат конфискувани съгласно законите на щата. Кентъки спечели делото на първа инстанция, но битката в апелативните съдилища продължава оттогава.

Новото дело е насочено към собствениците на тези уебсайтове и в документите изрично се споменава дъблинската компания Pocket Kings, която се смята за собственик на Full Tilt.

Адвокатите, наети от щата Кентъки по делото, са поискали 1 млрд. долара обезщетение по време на преговорите за извънсъдебно решение на спора.

Залагането по интернет в Кентъки не е незаконно, но адвокатите по новото дело разчитат на закон, който е на повече от 100 години и позволява на губещият играч в нелегална игра не само да си възстанови загубите в троен размер, но също така дава право след изтичането на шест месеца други губещи да предявят същия иск.

Делото усложнява допълнително нещата за хората, които стоят зад сайта Full Tilt, тъй като те са изправени пред разследвани от федералния висш съдебен съвет.

Full Tilt привлече вниманието като спонсорира екип от професионални звезди, които от своя страна привлякоха вниманието на щатските власти, тъй като бяха определени като дизайнерите на сайта на Full Tilt, който привидно се управлява от Англо-нормандските острови.