Десетки хиляди се стекоха снощи в центъра на Варшава, където е и президентският дворец, за да оставят на земята запалени свещи в памет на жертвите на вчерашната самолетна катастрофа край Смоленск в Русия.

Улиците покрай президентството, намиращо се близо до Стария град, и улиците в съседство с огромния площад "Пилсудски" бяха почернели от множеството хора и осветени от истински килим от светлинки, оставени на земята.

От вчера Полша е в 7-дневен траур по разпореждане на изпълняващия длъжността президент на страната председател на Сейма Бронислав Коморовски.

Всички национални знамена са спуснати наполовина, отменени са увеселителните прояви. Интернет сайтовете на полското президентство, правителството и всички министерства и ведомства са оцветени в черно. Всички полицейски коли се движат с малки траурни знаменца.

От ранни зори днес продължават проявите на народната скръб край президентския дворец в центъра на Варшава и в столичния район Жолибож, където е домът на семейство Качински.

Бившият полски премиер Ярослав Качински официално идентифицира в Смоленск тялото на своя брат-близнак, президента на Полша Лех Качински и на съпругата му Мария. Премиерът Доналд Туск отмени посещенията си в САЩ и Канада, насрочени за следващата седмица. Заради гибелта на президента той няма да вземе участие в започващата в понеделник във Вашингтон среща на високо равнище по проблемите на неразпространение на ядреното оръжие.

Европейският съюз обяви 12 април - понеделник за ден на траур заради трагичния инцидент. Знамената пред зданията на европейските институции ще бъдат спуснати наполовина, а всички срещи ще бъдат предшествани от двуминутно мълчание.

Междувременно екипи от Следствения комитет към руската прокуратура съвместно с експерти от авиациятавече проучват черните кутии и останките на катастрофиралия президентски самолет Ту-154, а също и записите от разговорите на екипажа с летищните служби.

Ръководителят на комитета Александър Бастрикин свика днес на съвещание следователите, експертите и представители на всички силови структури, работещи по случая, за равносметка на действията, предприети през първото денонощие след трагедията. Бастрикин координира дейността на криминалистите на място, която продължава и днес.

В ликвидирането на последиците от въздушната катастрофа участват 882-ма души със 124 единици техника, включително три летателни апарата, съобщи за ИТАР-ТАСС руското министерство на извънредните ситуации.

Психолози от ведомството и техни колеги от руското здравно министерство дежурят на летища и в хотели, помагат на пристигащите в Русия роднини на загинали в катастрофата.

Тялото на полския президент ще бъде пренесено във Варшава от мястото на самолетната катастрофа близо до руския град Смоленск, предаде руската агенция РИА Новости.

Телата на останалите 96 жертви от катастрофата се транспортират в Москва за разпознаване и експертизи. "Тук нямаме необходимата техника и затова телата се пренасят в Москва", заяви източник в регионалната администрация на Смоленск, като уточни, че само тленните останки на полския президент ще бъдат транспортирани направо във Варшава.

Източник: bTV