Има и положителни признаци, като този, че според данни от официалната статистика в някои по-малки областни центрове от края на миналата година се наблюдава ръст на цените на продадените жилища.

В 12 от общо 28 области в страната НСИ отчита поскъпване, уточни той. Подобен ръст засега не се наблюдава в по-големите градове като Бургас, Варна, Русе, Пловдив или София, но мисля, че това ще стане след първото тримесечие на годината, прогнозира Цаков.

Според мен съживяването ще започне от сегмента на евтините и средните жилища, купувани от български граждани, живеещи у нас. В момента се правят сделки за покупка на жилища за максимум до около 50 000 евро, уточни шефът на "Аристо".

В Западна Европа се наблюдава съживяване на офисния пазар, но в България раздвижването в този сегмент ще дойде по-късно, след това при жилищата от ниския и средния клас, каза още той. У нас нещата са малко по-други с офисите, защото предлагането е голямо и има много празни кантори.

При бизнес имотите кризата ще успокои страстите от грандомански проекти и пазарът ще се успокои на по-ниски нива добави Цаков.

Брокерите предполагат, че голямото предлагане и слабото търсене във всички сегменти на имотния пазар ще се запази поне до края на годината. Едва при раздвижване на кредитирането може да се очаква съживяване на търсенето.

Трудно ми е да прогнозирам кога ще започне съживяването на жилищния пазар, защото от началото на годината конюнктурата е много лоша, каза Страхил Иванов, управител на агенция "Явлена". Основната причина е в липсата на адекватно финансиране. То включва намалелите чужди инвестиции, тежките условия на кредитирането от банки и други финансови институции, както и средствата от нашата диаспора.

Българите, които напуснаха страната преди почти 2 десетилетия и работещи зад граница, почти не внасят пари. Допреди 2-3 години средствата, които те пращаха, бяха един от основните фактори за бума на жилищното строителство и на покупко-продажбите на имоти. В момента пазарът се е върнал 4 години назад, уточни шефът на "Явлена".

Според мен съживяването на сектора ще започне от пазара на наемите, прогнозира Страхил Иванов. Когато се задържи спадът и започне покачване на наемите, това ще доведе до поскъпване и на продаваните жилища. В момента се купуват само най-евтините жилища.

Продължава да пада средната ценана сключените сделки, а пазарът ще почне да се съживява едва когато тя започне да нараства, уточни брокерът.

Пазарът на жилища се съживява, но по брой сделки и активност е на нивата от 2002 г. преди бума, а по цени се е върнал с 5 години назад, каза Константин Пандов от агенция ЕППИ. Кредитирането е сравнително нормално, но паднаха доходите на хората. Очаквам това състояние на пазара да се запази и през следващите няколко години, добави той.

Най-бързо съживяване ще се почувства при покупко-продажбите на най-достъпните жилища ­ панелните в евтините квартали, прогнозира Пандов. Не смятам, че в близко време цените ще продължават да падат, и рисковете от имотна инвестиция намаляват.

Най-високи са рисковете при покупка на жилище "на зелено"Все още конюнктурата не дава възможност да се разбере със сигурност дали почнатият строеж ще бъде завършен в разумни срокове, уточни шефът на ЕППИ.

Повечето брокери от агенциите за недвижими имоти са единодушни, че най-рисков за инвестиции засега си остава сегментът на ваканционните имоти, защото там възможностите за бърза печалба са силно намалели. А именно спекулативните инвеститори от чужбина бяха в основата на бума в сегмента, който беше факт допреди около 3 години.

Източник: в. Монитор