Първата живее там от 32 г. - 88-метровият дом на профсъюзите. Вторият небостъргач "Сити тауър" ще се издигне на 74.5 м и ще се разположи между КНСБ и площада. Основите му се полагат от няколко месеца от гръцкия инвеститор и строител "ГЕК Терна".

За третата кула с работно име I tower (съкратено от Italian tower) и планирана височина 106.9 м се очаква разрешение за строеж от столична община. Проектът се движи от италианска компания и ще заеме мястото, на което преди години изгоря купола на столичния цирк - на ъгъла на бул. "Христо Ботев" и ул. "Позитано".

На пъпа на София се оформя уникално място - на територия, колкото носна кърпичка, ще изникне ансамбъл от три небостъргача. Нещо като прочутия район "Канари Уорф" в Лондон, но в умален мащаб.

Началото

За площад "Македония" още от края на 60-те години на миналия век има градоустройствен проект за група високоетажни сгради. Идеята е на архитектите Лозан Лозанов и Богдан Томалевски, които печелят конкурс за проектиране на профсъюзен дом. От проекта им е реализирана само сградата на КНСБ.

Арх. Лозан Лозанов припомни, че профсъюзният дом поначало бил замислен с две високи тела. "След като изгоря циркът, на негово място поставихме трети акцент. Нашият вариант за ансамбъл беше олекотен - сградите трябваше да бъдат с обема на профсъюзния дом. А новите два проекта навлизат агресивно в средата. Трябва да се внимава да не стане прекалено тежко", коментира Лозанов.

Жива верига срещу "нашественика"

През март м. г. работещите в сградата на КНСБ излязоха на странен протест. С многолюдна жива верига те се опитаха да отблъснат "нашественика". Така проф. Желязко Христов определи гръцката компания "Айкон" (дъщерна на "ГЕК Терна"), която само на 13 метра от профсъюзния дом започна строителство на 27-етажен билдинг.

Синдикатите бяха недоволни, че проектът не е съгласуван с тях и гърците са навлезли в противопожарната аварийна алея, която гарантира сигурността на служителите.

На мястото на сблъсъка пристигна гл. архитект Петър Диков, който помири страните. От "Айкон" предложиха част от терена си за разполагане на противопожарната стълба. И багерите почнаха да копаят.

От "ГЕК Терна" наскоро обявиха, че в следващите две години ще вложат 500 млн. евро в България - в недвижими имоти и енергетика. Черешката им е бизнес център "Сити тауър" с 20 надземни етажа и 55 000 кв. м разгъната застроена площ. В обекта ще има предимно офиси (31 800 кв. м) и търговски площи (4300 кв. м).

Строителството се очаква да приключи към края на 2012 г. От архитектурния проект става ясно, че сградата ще бъде висока 72.85 метра, но с допълнителен елемент ще достигне 74.47 метра.

Ниското тяло на "Сити тауър" ще отстои на 13 метра от сградата на КНСБ, а високото тяло - на 21.5 метра. Архитекти обясниха, че за сравнително малкото отстояние допринасят няколко факта: че сградите не са жилищни, а офисни, че парцелът на гърците е ъглов и че на юг граничи с улица.

Справка показа, че един от най-хубавите ъглови терени (3.45 дка) в столицата струва на "ГЕК Терна" общо 7.7 млн. евро. Сделките за земята са две - през август 2005 г. гърците купуват стара двуетажна сграда заедно с терен от 2906 кв. м за 6.5 млн. евро. Продавачи са 14 физически лица, най-вероятно придобили терена чрез реституция.

Година по-късно "ГЕК Терна" купува за 1.2 млн. евро два по-малки парцела досами сградата на КНСБ. Общата им площ е 547 кв. м, а продавач е столична фирма на Димитър Борисов и Иво Иванов. Понастоящем те са собственици на футболен клуб ЦСКА и на сметосъбиращия холдинг "Титан".

"Условно може да приемем, че трите сгради са съвременна реализация на старата идея на арх. Лозанов/Томалевски. Малко пресилено е да се наричат небостъргачи - все пак са с височина 70-80 метра. Площад "Македония" ще остане единственото място в топцентъра, където ще има високи сгради", коментира главният архитект на София Петър Диков.

Според него ако има нови небостъргачи, те ще бъдат извън централната ос - по западното направление (бул. "Тодор Александров"), около Централна жп гара и на бул. "Цариградско шосе" на входа на София.

"Не може във всеки квартал да има небостъргач. Николай Хайтов е казал: "Ако градът е хор, който пее задружно, високите сгради ни в клин, ни в ръкав викат "Ура", допълни Петър Диков.

Източник: в. Труд