Отчетният период на щатските компании за първото тримесечие навлиза в сериозната си част през тази седмица, въпреки че инвеститорите ще продължат да обмислят последствията от обвинението в измама срещу Goldman Sachs и последните икономически данни, информира CNNMoney.

Цените на щатските акции паднаха в петък, след като стана ясно, че Комисията по ценни книжа и борси е повдигнала обвинение на Goldman Sachs за измама в начина, по който банката е продавала ценни книжа обезпечени с ипотеки.

Въпреки петъчните разпродажби, Dow Jones и Nasdaq приключиха седмицата с повишения, бележейки ръст в осем от последните девет седмици. Индексът S&P 500 отчете спад за седмицата, но нараства в седем от последните девет седмици.

Goldman Sachs ще остане на фокус през тази седмица, но инвеститорите ще следят и тримесечните резултати на около една четвърт от компаниите включени в S&P 500.

По-малко от 10% от компаниите от S&P 500 досега са обявили резултатите си за първото тримесечие.

По-добрите от очакваните резултати на компании като Intel, Google, Bank of America, JPMorgan Chase и General Electric обаче допринесоха за положителния старт на отчетния период.

Около 25% от S&P 500, или 123 компании се очаква да обявят финансовите си резултати през тази седмица, между тях и 11 компании от Dow Jones. По-големите имена включват IBM, Coca-Cola, Apple, Microsoft и Goldman Sachs.

Икономически новини през седмицата

Понеделник: Мартенският индекс на водещите икономически индикатори се очаква след началото на сесията. Индексът се очаква да е нараснал с 1% след повишение от 0.1% в предходния месец, показва проучване на Briefing.com сред икономисти.

Днес също така се очакват изказвания на председателя на ФЕД Бен Бернанке и на управителя на ФЕД Елизабет Дюк.

Вторник: Не се очакват данни, които да имат потенциал да раздвижат пазара.

Сряда: Седмични данни на правителството за петролните запаси.

Четвъртък: Очаква се Министерството на труда да обяви, че броят на първоначалните молби за помощи при безработица е паднал до 455 000 през миналата седмица, в сравнение с 484 000 в предходната седмица. Броят на американците, които получават помощи от седмица или по-дълго се очаква да е намалял до 4 600 000, в сравнение с 4 639 000 в предходната седмица.

В четвъртък също така се очакват данните за продажбите на съществуващи домове за март. Прогнозите са за ръст на продажбите до 5.3 млн. на анюализирана основа, в сравнение с 5.02 млн. през февруари.

Индексът на цените на жилищата се очаква да отбележи спад от 0.2% за февруари след спад от 0.6% за януари.

Прогнозите за индекса на потребителските цени (PPI) за март са за ръст от 0.5% след понижение от 0.6% през февруари. Така нареченият основен индекс PPI се очаква да е нараснал с 0.1% след повишение от 0.1% за февруари.

Петък: В последния ден от седмицата преди началото на сесията се очакват данните за поръчките на дълготрайни стоки за март. Прогнозите са за ръст от 0.2% след повишение от 0.9% през февруари. Поръчките на стоки, с изключение на автомобили, се очаква да са се повишили с 0.6% след ръст от 1.4% през февруари.

Данните на правителството за продажбите на нови жилища се очаква след началото на търговската сесия. Прогнозите за за повишение на продажбите до 325 000 на анюализирана основа през март в сравнение с 308 000 през февруари. Нивото от февруари беше най-ниското откакто започва да се води подобна статистика през 1963 г. Понижението също така беше четвърто поредно.

В петък се очаква и изявление на управителя на ФЕД Доналд Кон.