Ситуацията на световния енергиен пазар сериозно тревожи страните от така наречения "газов ОПЕК". На провеждащата се в Алжир среща на Форума на страните-износители на газ (ФСИГ) министрите се опитват да решат, как да стабилизират пазара на газ и да осигурят "петролно" равнище на газовите цени, коментира Интерфакс.

Участниците във ФСИГ се договориха да работят за обвързването на цените на газа с цените на петрола. "Нашата цел е да постигнем обвързване на цената на газа към петролния еквивалент", заяви пред журналисти руският министър на енергетиката Сергей Шматко след приключването на закритото заседание на министрите на енергетиката на страните-членки на Форума.

Освен това, по думите на министъра, участниците във Форума са се обявили срещу "въглеродни бариери" от страна на потребителите и констатираха необходимостта да се осигури водеща позиция на газа на пазара на горива. За момента прогнозите за бъдещето на отрасъла не са прекалено радостни.

Както прогнозира министърът на петрола на Алжир Шакиб Халил, търсенето на газ на световните пазари може да се възстанови на нивата от преди кризата чак през 2013 г. "Прогнозата за следващите пет години е тревожна. Според прогнозата, на глобалния пазар през тези години ще се наблюдава едва незначителен растеж, който ще позволи едва към 2013 г. да се почувства търсене на нивото от 2008 г.", смята той.

Сътрудничество в името на стабилизацията

Износителите на газ планират заедно да решават съществуващите проблеми. След приключване на двудневната среща министъра на енергетиката на РФ Сергей Шматко и министъра на енергетиката и промишлеността на Катар Абдала бен Хамад ал Атия подписаха съвместна декларация за сътрудничество в газовата сфера.

В нея се отбелязва, че страните трябва да развиват сътрудничеството и да се стремят към осигуряване на стабилност на газовия пазар. Преди всичко, страните ще се стремят да постигнат цени на газа на нивото на цените на петрола. Русия и Катар ще се опитат с общи усилия да превърнат газа в лидер на световния пазар на горива, тъй като той е екологично чист и най-изгоден икономически.

Освен това страните трябва да създадат данъчна и законодателна база, които да насърчат потреблението на този вид суровина. Русия и Катар "изразяват дълбоката си загриженост относно ситуацията на световния енергиен пазар и в частност на европейския пазар", предизвикана от икономическата криза.

Страните са обезпокоени от волатилността на пазара и излишъка от предлагане на този вид гориво на пазара. В тази връзка страните смятат, че страните-потребители на гориво трябва да осигурят безопасност и стабилно търсене, които биха позволили на страните-производителки на газ да осигурят необходимия обем инвестиции в подкрепа и развитие на газовата сфера.

В декларацията се отбелязва също така, че освен участието в съвместни проекти за втечнен природен газ (ВПГ) страните ще развиват и научно-техническото сътрудничество. Освен това ще бъде разгледана възможността за участието на Катар в усвояването на находищата на полуостров Ямал. "

Страните съгласуваха позициите си относно по-нататъшното сътрудничество чрез съвместното реализиране на нефтогазови проекти, включително интеграционни проекти за развитие на газовите находища на Ямал и в трети страни", се казва в документа.

Ще се борим заедно

ФСИГ беше създаден през 2001 г., в него влязоха Иран, Алжир, Бруней, Боливия, Индонезия, Либия, Малайзия, Русия, Нигерия, ОАЕ, Катар, Египет, Тринидад и Тобаго, Венецуела и Екваториална Гвинея. Освен това Норвегия, Холандия и Казахстан участват в качеството на наблюдатели и нямат право на глас. На заседанието на ФСИГ в Доха на 9 декември за генерален секретар на Форума бе избран руският кандидат Леонид Бохановски.

В момента още няколко страни се стремят да станат членове на "газовия ОПЕК". Преговори за присъединяването към ФСИГ е започнал Йемен. "Бихме желали да станем членове на ФСИГ. Изключително важно е за производителите на газ да седнат на една маса и да организират своята работа в подкрепа на справедливата цена на газа на международните пазари", заяви министърът на петрола и минералните ресурси на тази страна Амир ал Айдарус, цитиран от "Блумбърг". Йемен в момента произвежда 6.7 милиона тона втечнен природен газ годишно.

През ноември 2009 г. страната изнесе първата партида втечнен газ от нов завод, чието строителство струваше 4.5 милиарда долара. Ангола също се надява да се присъедини към ФСИГ. Както съобщи министърът на петрола на тази страна Жозе Мария Ботельо де Васконселос, държавата планира да започне производството на ВПГ през 2012 г.

До нови срещи

Поредната среща на министрите на енергетиката на ФСИГ ще се проведе в края на годината в Доха, заяви Сергей Шматко. В рамките на заседанието на Форума в Оран (Алжир) беше взето решение да се проведе среща на високо равнище за газа. Окончателната дата и мястото, където тя ще се проведе, още не са насрочени, заяви министърът. "Това е въпрос към организаторите, но смятам за целесъобразно подготовката на подобна среща". Както съобщи агенция "Блумбърг" подобна среща може да се проведе през юни 2011 г.

Източник: БГНЕС