Легендарният етиопски атлет Хайле Гебреселасие откри собствен хотел на брега на езерото Хауаса, което се намира на юг от столицата на Етиопия Адис Абаба. Сред специалните гости на откриването бяха близкият му приятел и голям съперник на пистата Пол Тергат, както и по-младите му сънародници и съотборници Тирунеш Дибаба и нейният съпруг Силеши Сихине, както и много други. Луксозното съоръжение носи името на своя създател и вместо с пищна церемония, беше открито със състезание. Дисциплините бяха полумаратон (21 км), 7 км, както и масов старт за деца.

Всичките 112 стаи, с които разполага хотелът, бяха запълнени по време на откриването и повече от 500 атлети и гости уважиха световния рекордьор в маратона и домакин на събитието Хайле Гебреселасие. Изграждането на люксозния хотел беше започнато преди четири години. Гебреселасие получи земята от правителството, след като спечели втората си олимпийска титла преди десет години, но започна изграждането на сградата едва през 2006 година.

Хотелът е с панорамен изглед към езерото Хауаса, разполага с басейн с минерална вода и фитнес зала. Бъдещите планове включват изграждане на тенис кортове и открита атлетическа писта.

"Най-важното нещо, което искам да чуя е, че хората са щастливи", заяви Гебреселасие.

Вижте и първите снимки от хотела:

Източник: Sportal.bg