Пазарът на капитал е заплашен вероятно от най-мащабното сътресение за последните сто години, защото правителствата на страните по света и в частност от еврозоната не са в състояние да разрешат проблемите с държавния дълг и бюджетния дефицит, се казва в прогноза на Evolution Securities Ltd.

Решението на ЕС и МВФ да отпуснат на Гърция 110 млрд. евро не върна увереността на инвеститорите в стабилността на пазарите. Напротив, отливът на капитали от пазара на държавни облигации на страни от Европа с високо ниво на задлъжнялост продължава, CDS по облигациите на Гърция, Испания, Португалия и Италия поскъпнаха отново, а курсът на еврото се срина до 12-месечен минимум.

„Скоро може да се разрази най-страшната за последните 100 години финансова криза на капиталовите пазари", смята началникът на стратегическия отдел за кредитните пазари в Evolution Хари Дженкинс, цитиран от Bloomberg.

ЕС ще трябва да вземе допълнителни мерки, за да предотврати бъдещ колапс на пазарите и единственото, което днес може да стори е да се обърне към ЕЦБ с молба за наливане на средства в държавни облигации на проблемни държави, включително на Гърция, смята Дженкинс.

Най-вероятно Централната банка на еврозоната ще изкупи дългови ценни книжа на вторичния пазар, но в случая с Гърция може да се стигне до споразумение за това, че ЕЦБ ще финансира допълнително предстоящите погашения на дългови задължения на страната, заяви аналитикът на ING Groep NV Падрайк Харви.

Изкупуването на държавни ценни книжа ще бъде равносилно за ЕЦБ на употребата на ядрено оръжие, като ще остави петно на политическата репутация на банката и ще влоши баланса между активите и пасивите й", допълни Харви. Осен това, добави той, изглеждам, че това е последният шанс на Европа. „Само ЕЦБ може да напечата достатъчно евро, за да спаси цялата система".

В ЕЦБ са в очакване проблемът да се разреши от само себе си, не са готови на действия и не призовават към такива. Финансовата криза в Гърция може да „има сериозни последици за страните от еврозоната" и капиталовите пазари, смята членът на съвета на ЕЦБ и президент на Буднесбанката Аксел Вебер.

Както информира Bloomberg Аксел Вебер използва този аргумент, за да убеди парламента в необходимостта Германия да отпусне на Гърция финансова помощ в размер на 110 млрд. евро. Според банкера, участието на Германия в спасителния план е оправдано. „Дефолтът на Гърция при крайно неустойчива и сложна ситуация представлява съществен риск за стабилността на валутния съюз и финансовата система на еврозоната", е уверен Вебер.

Същевременно комисарят на ЕС по валутната и икономическа политика Оли Рен посочи в сряда, че 110 млрд. евро ще са достатъчни за разрешаване на неотложните проблеми на Гърция. Оли Рен, подобно на други представители от ЕС, е уверен, че Гърция трябва постепенно да се завърне на финансовите пазари.

Еврокомисарят е притеснен от много високото ниво на бюджетен дефицит като цяло в еврозоната и в частност в страни като Испания и Португалия. Европейският чиновник оцени все пак високо конкретните стъпки по намаляване на дефицита, предприети от Португалия и обяви, че ЕС не планира финансова помощ на Испания.

„Няма нужда в предложението за подобна финансова подкрепа. Гърция е уникален и единичен случай за ЕС - единствената страна-членка, която дълги години фалшифицира статистиката си", посочи Оли Рен. Той изрази подкрепа на действията на гръцкото правителство по преодоляване на кризата и изрази надежда за близко разрешаване на въпроса.

За икономиката на ЕС все пак е възможно да има и нещо положително в случващото се с дълговата криза на Гърция. Слабото евро е в подкрепа на производителите. Европейските компании увеличават производствения обем, поради ръста в поръчките на продукция по целия свят на фона на възстановяващото се потребителско търсене, отбелязват експерти.

Вследствие на това ЕК дори завиши прогнозата си за икономически ръст за 2010 година до 0.9%, при прогнозираните по-рано 0.7 на сто.

Очаква се през 2011 г. икономиката на еврозоната да нарасне с 1.5%. Припомняме, че БВП на зоната се сви с 4.1% през 2009 година.