Лошо е да си без работа, но в някои държави това не е чак толкова страшно, пише Businessweek.

Вземете за пример богатата на петрол Норвегия, където безработицата е 3.3%.

Наскоро стана ясно, че Норвегия е най-добрата държава за майките. Оказва се, че безработните там също не са зле. В страната има закон, според който, съкратените работници получават 72% от годишната си заплата, или средно 56 940 долара от компенсации. В САЩ, за сравнение, процентът е 28% от заплатата.

В Германия предлагат безплатно обучение за съкратени. В Хамбург, например, има цял един фалшив магазин, където безработни се учат да използват касови апарати. Немското правителство също така плаща една трета от заплатите на работниците, чието работно време е съкратено с 50%, ако компаниите ги запазят на работа.

В Испания, която е тежко засегната от рецесия, през 2008 приеха програма на стойност 226 млн. долара, която включва мерки като плащането на ипотеките на съкратени работници, докато си намерят друга работа.

Понякога се налага законодателите да намалят някои от помощите, за да се стимулират безработните да си търсят работа, а не да разчитат само на правителствени програми. В Япония, където безработицата е 4.9%, те получават 45% от заплатата си в първата година без работа, но след 12 месеца, тази сума се намалява на 3%, защото се счита, че за това време, те е трябвало да си намерят нов пост. 67% от безработните в Страната на изгряващото слънце наистина успяват да си намерят работа в рамките на първите 12 месеца.