Всяка страна си има своя система за определяне на жилищната площ, гледката, планирането. Как изглеждат те у нас през погледа на френско издание, правещо обзор на различните пазари на имоти?

Квадратните метри и планирането

За разлика от повечето страни, в България измерването на чистата площ на жилището включва външните стени и балконите. Общите части- вход, стълби, площадки, фасади, коридори пък се включват в т. нар. идеална част и съставят между 12 и 25% от общата площ, която ще платите, обяснява изданието.

Апартаментите, които в повечето страни се водят едностайни, в България се определят като двустайни. Характерна особеност е отсъствието на кухня и малките размери на спалните (8-12 кв м), а често и големите- до 3 кв. м балкони.

На брега или в града

Българското строителство е в съответствие с европейските норми за качество и екология. Жилищата имат обезпечена необходимата инфраструктура- ток, вода, комуникации.

Предложенията в популярните доскоро морски курорти се отличават с многообразие- между студиа и тристайни, напълно обзаведени апартаменти, през различни затворени комплекси, предлагащи различни услуги- охрана, открити и закрити паркинги, басейн,фитнес...

В София 2/3 от предлаганите жилища са двустайни и тристайни според българския стандарт. На пазара на луксозни имоти с популярност се ползват мезонетите- апартаменти на две нива, като спалните са на второто.

По отношение на самостоятелните къщи- съществуват охранявани комплекси в близост до населените места, както и селски къщи, най-често тухлени или каменни, изискващи сериозен ремонт.