Бъдещето пред банките ще е изпълнено с много предизвикателства, най-значимите от които ще е намиране на източник на доход, при очаквано понижение на кредитната активност, коментира Кристофор Павлов, главен икономист в Уникредит Булбанк по време на форума „Шумът на парите", проведен вчера.

Около 70-80% от печалбите на банките идват от кредити. И докато преди кризата ръстът на кредитната активност бе от по над 50% годишно, благодарение и на ниската база, от която се стартира, то едва ли ще видим подобни нива през следващите години.

След преминаването на кризата, което според Павлов ще е през следващата година, може да очакваме един ръст от 12-13% при ипотечните кредити, което е далеч от регистрираните исторически нива.

Кредитният портфейл през 2009 г. показа повишение, но това е илюзорно, според Асен Ягодин от Пощенска банка. Това е така, защото изнесените от банковата система пари се върнаха обратно.

Първите три месеца на годината няма ръст на годишна база и това е достатъчно показателно. Това значи едно - погасяват се стари кредити с нови.

Друг риск за банките се създава от това, че има значителен прилив на ресурс към тях и то при цена много по-висока от това, което беше плащано само допреди две-три години.

Това прави банките нервни, тъй като те разполагат с един по-голям от обичайното капитал на една значително по-висока цена, допълни Ягодин.

Банките не могат да разчитат и на повишение на лихвите по кредити. Цената на кредита върви надолу и това вече се вижда. Цената на ипотечните кредити е на нивата от 2006 година и 1% над 2007 година.

При фирмените кредити положението е подобно, като лихвите са при нива от 2005-2006 година.

Друга сериозна заплаха пред сектора са лошите кредити. Според Уникредит кредитите с просрочие над 90 дни ще достигнат пик през първата половина на следващата година, при ниво от 10-11%.

Това ще означава загуби за банките от 3.6 млрд. лева, или 6% от БВП през 2008 година.

Разбира се, има и далеч по-песимистични прогнози, като тези на Дойче банк, според които лошите кредити ще достигнат 15% от общите а загубите за банките ще са до 5 млрд. лева.

За абсорбирането на тези загуби на банките ще са им необходими между три и пет години.

В исторически аспект и от световния опит може да се направи извода, че нивото на лошите кредити в моменти на кризи достига 4-5 пъти нивата им от началото на кризата. Трябва да се има в предвид, че ние влязохме в кризата с нива на лошите кредити от около 3%.

Форум „Шумът на парите" се осъществи със съдействието на Карол Капитал Мениджмънт, Булброкърс, Енемона, MKB Unionbank и ЗАД Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп.

Медийни партньори на форума са БТА, darikfinance.bg, econ.bg, infostock.bg, insurance.bg, money.bg, сп. Мениджър, в. Стандарт, Търговски вестник, радио FM+, EBF Business TV, както и forexnews.bg и banknews.bg.

Станете наш почитател във Facebook