Инвеститорите влизат на тълпи, когато нещата изглеждат розови. Когато пазарът тръгне нагоре, те ще се върнат, каза Гено Тонев, инвестиционен консултант в Юг Маркет Фонд Мениджмънт на провеждащия се днес форум „Шумът на парите 2010", организиран от Profit.bg.

Инвеститорите са рационални, от гледна точка на очаквания и на риска, който са склонни да поемат, смята той.

Трябва да се наблегне на факта, че инвестициите във взаимни фондове са за години, не за няколко месеца, отбеляза още Тонев.

Експертът счита, че инвеститорите трябва да влагат пари регулярно, било то и не големи суми, които да се натрупват във времето.

Петко Вълков, изпълнителен директор на Бенчмарк Асет Мениджмънт, смята, че в момента инвестицията във взаимен фонд е удобна инвестиция, като се има предвид ликвидността, която осигуряват, спрямо инвестицията в индивидуални акции.

Поради високите нива на лихвите по депозитите, в България, за разлика от западните държави, парите се насочиха към банките, добави Петко Вълков.

Повечето от участниците в панела се изказаха срещу високите лихви на банките, които са лоши както за икономиката, така и за пазара.

"Шумът на парите" се осъществява със съдействието на Карол Капитал Мениджмънт, Булброкърс, Енемона, MKB Unionbank и ЗАД Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп.

Медийни партньори на форума са БТА, darikfinance.bg, econ.bg, infostock.bg, insurance.bg, money.bg, сп. Мениджър, в. Стандарт, Търговски вестник, радио FM+, EBF Business TV, както и forexnews.bg и banknews.bg.