Лев Инс работят върху подновените си планове да станат публична компания, като вече са се спрели и на консултант по планираното първично публично предлагане на застрахователната компания. Това стана ясно на провелия се вчера финансов форум „Шумът на парите 2010", организиран от Profit.bg и агенция Thousand Smiles.

„Вече имаме консултант и работим по въпроса", обяви Стефан Софиянски, главен изпълнителен директор на ЗК Лев Инс, като добави, че компанията не обмисля акциите й да се търгуват на БФБ, заради липсата на ликвидност на пазара.

Въпреки сегашното състояние на капиталовия ни пазар, името на Лев Инс бе сред многото други, които възнамеряваха да се качат за търговия на БФБ. Това бе така преди посоката и на нашата борса да се обърне през есента на 2007 г.

Стефан Софиянски бе сред участниците в застрахователния панел на форума „Шумът на парите 2010". Освен него в дискусията се включиха още Светла Несторова, изпълнителен директор на Булстрад живот Виена Иншурънс Груп, Стоян Проданов, изпълнителен директор и член на СД на Бул Инс и Румен Стайков, изпълнителен директор и съсобственик на застрахователния брокер Брокер инс. Модератор на събитието бе Калин Димитров, управител на застрахователния портал Insurance.bg.

Мениджърът отговори, че засега ще се въздържи от коментар кой е пазарът, на който предстои да се листнат, като посочи, че разглеждат няколко варианта.

Да припомним, че в началото на март Стефан Софиянски се срещна с представители на UBS и JP Morgan, по тяхна покана.

Тогава от застрахователя коментираха, че посещението е предизвикано от проявения интерес от страна на двете институции за участие в капитала на дружеството.

„Ще бъдат обсъдени процедурите по създаването на IPO на компанията и листването й на Лондонската стокова борса (London Stock Exchange)", се посочваше още в корпоративното известие.

Да припомним още, че състоянието на капиталовия ни пазар принуждава и все повече знакови публични компании от БФБ да търсят възможности за набиране на капитал и зад граница. На провелия се финансов форум „Шумът на парите 2010", организиран от Profit.bg и агенция Thousand Smiles, се разбра също така, че и ръководството на Енемона не подценява варианта за набиране на свеж ресурс на различен от нашия пазар.

„Допреди една година, компанията смяташе, че Атина е по-подходящата борса за двойно листване, но в момента това не е на дневен ред. В момента следим Варшава и Осло поради някои особености на местния пазар", обяви Прокопи Прокопиев, директор „Корпоративна политика" в Енемона.

Той допълни обаче, че не биха предприели подобна стъпка, ако на съответните борси се търгуват подценени аналози на Енемона. „В момента проучваме възможностите, но все още нямаме взето решение", уточни Прокопиев.

Тук е редно да споменем, че ръководствата на Софарма и Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт вече са афиширали публично намерението си да се листнат и във Варшава.

Форум „Шумът на парите" се осъществи със съдействието на Карол Капитал Мениджмънт, Булброкърс, Енемона, MKB Unionbank и ЗАД Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп.

Медийни партньори на форума са БТА, darikfinance.bg, econ.bg, infostock.bg, insurance.bg, money.bg, сп. Мениджър, в. Стандарт, Търговски вестник, радио FM+, EBF Business TV, както и forexnews.bg и banknews.bg.