В момента сме свидетели на тотална криза в сферата на строителството. Тя поразително си прилича с кризата от началото на деведесетте години на миналия век. Това заяви днес във Варна председателят на Варненската строителна камара Валентин Вълев. Според него, отчетите на варненските строителни фирми показват, че ситуацията в строителния бранш в момента е дори по-трудно прогнозируема от колкото в началото на прехода.

„20 години след началото на прехода България отново е изправена пред тежка ситуация. Не съм сигурен, че сега ще ни послужи натрупания опит и рискуваме отново да напуснем старите грешки", категоричен беше Вълев. Той заяви, че един от най-големите проблеми за строителните фирми във Варна е това, че те са принудени да освобождават ценни строителни кадри.

„Това се оказва пагубно за цялостната дейност на строителния бранш", посочи Валентин Вълев. Според него фирмите във Варна, които могат да завършат цялостно един строителен обект, са не повече от 10.

„Обикновено циклите на възход и стагнация в икономиката продължават средно 4-5 години. Това се наблюдаваше и в българското строителство. Докато в периода 2004 - 2008 година се отчиташе голям ръст, то спадът сега е с над 20 %", завърши Валентин Вълев.

Източник: Фокус