9.53 % е нивото на безработицата в страната до 31 май. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на откриването на кампанията „Знаете ли какво може да направи за вас социална Европа" на Генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и равни възможности" на Европейската комисия (ЕК).

Министър Младенов посочи, че нивото на безработицата спада и изрази надежда тази тенденция да се запази.

Той каза още, че 270 лв. е обсъжданият размер на минималната работна заплата: „За да бъде минималната работна заплата над прага на бедност 211 лв. минималната работна заплата трябва да е около 270 лв. Водят се преговори между синдикатите и работодателите и те трябва да се споразумеят.

Нивото на минималната работна заплата над 240 лв., която е свързана с редица други социални плащания и бюджетът няма да може да си го позволи до края на тази година", заяви министър Младенов.

„Ако има някакво увеличаване според преговорите между синдикатите и работодателите, тя не трябва да обвързва другите социални плащания, защото държавният бюджет в момента не може да си го позволи", каза още Младенов.

Знаете ли какво може да направи за вас социална Европа? е кампания на Европейската комисия за повишаване на осведомеността за инициативите на Европейския съюз в областта на заетостта, социалната политика и равните възможности. Кампанията показва как ЕС преодолява на практика социалните предизвикателства. След като през 2009 г. посети 30 големи и малки градове и привлече 450 000 посетители, на 1 - 3 юни 2010 г. „цирковата кампания" ще посети и София, съобщиха от пресслужбата на ЕК.