Появилите се информации по-рано тази година, че продължителното заседяване може да бъде смъртоносно, потвърдиха прокрадващите се съмнения на много от хората, работещи в офиси, че не трябва да прекарват целия ден на стола си, пише usnews.com. По-силно казано - тяхната работа бавно ги убива.

Не става въпрос само за седенето. Към него се добавят стрес, фиксираното работно време, все по-нарастващият натиск да се представяш добре, уволненията и малките кутийки без прозорци, в които някои са принудени да работят. Всичко това води до високо кръвно налягане, натрупване на излишни килограми, лоша стойка и нездравословно състояние като цяло.

Служителите обаче могат да правят промени в своя полза. Не всяка промяна е възможна за всеки, разбира се, но ето 10 неща, които могат да направят работата ви по-здравословна:

Спрете да се храните на бюрото си

Това може да доведе до доста лоши последствия. Ако части от това, с което се храните попадат в клавиатурата на компютъра ви, не се изненадвайте, ако научите, че те привличат насекоми през нощта. Според проучване на Кралското британско научно дружество по химия работниците, които седят на мръсни бюра може да се окаже, че пишат на клавиатури и се докосват до места, по които има изпражнения от мишки. Ако тези замърсени пръсти се доближат до устата ви шансът да се разболеете е голям.

Поставете растения в офиса си

В свое проучване Вашингтонският университет измерва ефектите на стайните растения върху студентите, които изпълняват високо стресова компютърно базирана задача в университетската компютърна лаборатория. Резултатите от проучването показват, че след като лабораторията е украсена със стайни растения реакциите на участниците в него по отношение на задачата са с 12% по-бързи и че кръвното им налягане спада. Студентите също така признават, че са се чувствали по-концентрирани, когато растенията са били около тях.

Подобрете стойката си

Лошата ви стойка може да ви причини много неприятности, от напрежение в очите до болки в кръста. Резултатите от проучване на Училището за здравеопазване и социални грижи към английския университет Teesside показват, че седенето на една от онези големи топки за тренировъчни от фитнеса не носи никакви предимства за стойката ви в седнало положение в сравнение със седенето на обикновен стол за бюро. Различно проучване пък показва, че седенето в изправено положение не е идеалната позиция. Облегалката на стола ви по-скоро трябва да е наклонена назад под ъгъл 135 градуса.

Намерете начин да намалите напрежението на работа

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но това може да ви спаси живота. Жените, в чиято работа има много напрежение са изложени на по-голям риск от сърдечно заболяване. Петнадесетгодишно датско проучване проследява здравето на над 12 000 медицински сестри на възраст между 45 и 64 години от 1993 . Тези, които споделят, че напрежението на работа е малко повече от нормалното са били изложени с 25% повече на риска от заболяване от исхемична болест на сърцето. При тези, които са определили напрежението като прекалено голямо, вероятността да се разболеят от исхемична болест на сърцето е с 50% по-голяма.

Намелете извънредното работно време колкото се може повече

Три до четири часа извънреден труд всеки ден са вредни за сърцето ви, според проучване на Европейското кардиологично дружество. Някои хора не мога да си позволят да намаляват извънредното си работно време, защото трябва да се грижат за семейството си или да завършат някакъв проект. Проучването обаче показва, че това е свързано с повишен риск от коронарни сърдечни заболявания.

Правете физически упражнения в обедната почивка

Резултатите от проведено наскоро проучване на CareerBuilder показват, че близо 44% от служителите споделят, че са натрупали излишни килограми за периода, в който са на настоящото си работно място. Причините за това са доста логични: почти целодневно седене зад бюрото и стрес. Практикуването на някакъв вид физическа дейност по време на обедната почивка може да окаже значителна разлика, въпреки че много малък процент от мъжете и жените практикуват по този начин.

Не борете стреса с гледане на телевизия вечер

Точно както добавянето на здравословни храни към храненето ви е само част от здравословните хранителни навици и трябва да бъде съпроводено с намаляване на нездравословните храни, добавянето на спорт към начина ви на живот е само една част от физическото ви здраве. Трябва също така да намалите времето, в което седите, което не е никак лесна задача за хората, които работят на бюро. Проучване показва, че хората трябва да бъдат насърчавани не само да спортуват, но и също така постоянно да се движат като вземат стълбите вместо асансьора например или си вземат петминутна почивка на всеки час по време на работа в седнало положение. Прекалено много хора седят зад бюрото по цял ден, след което се прибират вкъщи, за да продължат деня си с гледане на телевизия.

Помолете за гъвкаво работно време

В някои части от света законодателите вече изпадат в спорове по отношение на гъвкавото работно време. Родителите с малки деца във Великобритания имат законово право да поискат гъвкаво работно време.

Дръжте бюрото си чисто

В проучване на NEC-Mitsubishi от 2004 г. се ражда фразата "синдром на дразнещото бюро." Проучването установява, че разхвърляните бюра са сред факторите на работното място, които разболяват служителите. Общо 45% от 2 000 души, участвали в проучването, казват, че в възможно бъркотията върху бюрата, която увеличава стресът на работното им място, да бъде оправена.

Работете върху отношенията с шефа

Може би си мислите, че поддържането на по-добри отношения с шефа ви няма да има голямо влияние върху физическото ви здраве, но не е точно така. Когато преговаряте за по-малко работа, по-гъвкаво работно време или по-малко извънредно работно време имате по-големи шансове да успеете, ако сте в добри отношения с шефа ви. Също така има доказателства, че служителите, които смятат, че имат добри шефове, са изложени на по-малък риск от сърдечни заболявания.

Станете наш почитател във Facebook