От МВР очакват следващия месец още по-големи опашки за издаване на паспорти и лични карти, тъй като най-много от тях изтичат тогава.

Средно на ден в София сега се обслужват около 1500-1700 граждани и ако се работи с тези темпове ще се справим, твърди обаче Мария Костадинова - началник на дирекция "Документи за самоличност" в МВР.

През 2010 г. изтича валидността на документите на над 2 млн. българи, като от старта на подмяната им - 29 март, към 30 май са приети 572 038 заявления и са издадени 407 237 лични карти и паспорти, уточни тя пред "Фокус".

По думите й МВР има мощност и възможности, особено сега, след като се работи и в почивни дни, така че гражданите ще бъдат обслужени в същия ден, а не да чакат по няколко дни, поясни Костадинова.

"Друг е въпросът, ако дойдат 300 души наведнъж. Тогава ще се каже на хората да идват на групи в приблизителни часове. В много РПУ-та се правеха списъци, но напоследък вече ги няма", уточни тя.

Според нея съботно-неделните дежурства имат сериозен ефект.

"Фактът, че в понеделник сутринта нямаше такива опашки, каквито досега е имало всеки понеделник, доказва точно това. Това, че се обслужват по около 1400 граждани на ден, също показва, че има смисъл от тази мярка. По принцип всеки петък от цялата страна се получава информация има ли опашки, изостава ли се с издаването, колко човека чакат. Въз основа на това преценяваме къде и дали да се работи през почивните дни", каза още Костадинова.

Тя добави, че ако през юни съботите имат добра посещаемост, тази практика ще остане и през юли и август.

"Не можем обаче да осигурим дежурства и в двата почивни дни, защото според кодекса на труда има ограничения", заяви шефката на паспортната служба.

По думите й за част от извънредния труд заради несъвършенствата в системата ще плаща "Сименс", останалото е предвидено в бюджета. На въпрос какво се случва с идеята да се търси неустойка от фирмата заради проблемите в началото, тя отговори, че в момента тече двумесечният срок, в които ще се даде становище дали всичко по договора е наред. След като този срок изтече ще се прецени дали всичко е изпълнено.

"Важно е да се знае, че гражданите трябва да се явяват за получаване на документите на датата, посочена в получени от тях талон при подаването. Много от тях отиват да търсят документа си след като в интернет сайта пише, че е отпечатан и затова биват връщани, подчерта Костадинова.

Тя припомни, документите от предишния образец са валидни до изтичане на срока и те важат както на територията на страната и ЕС (лични карти) така и за други страни извън ЕС (паспорти).

Източник: БТА